Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pleternica | 6. 12. 2019.

Lakše korištenje EU-fondova povoljno će utjecati na ostanak mladih

Premijer Plenković sudjelovao je u svečanoj sjednici povodom Dana grada Pleternice, gdje je istaknuo da je ova vlada u stalnom kontaktu sa Slavonijom, i »to ne samo simbolično i formalno nego i kroz realizaciju projekata, među kojima je projekt Slavonija, Baranja i Srijem«

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pleternice predsjednik Vlade je podsjetio kako je u tome projektu dosad ugovoreno više od 11,5 milijardi kuna od ukupno predviđenih 18,5 milijardi.

Premijer je ocijenio kako to znači da Vlada kanalizira sredstva, ne samo u poljoprivredi i ruralnom razvoju, već i u drugim područjima i operativnim programima, značajnima za brži i učinkovitiji razvoj. Istaknuo je da se kao država nalazimo u specifičnom trenutku, "jer nam se nakon sedam godina članstva u EU događa fenomen negativnog prirodnog prirasta, pa se stoga provodi niz mjera s ciljem demografske revitalizacije."

Najavio je kako će se kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem u idućoj financijskoj perspektivi "EU sredstva još lakše i brže koristiti, te na taj način omogućiti što većem broju mladih ljudi da ostanu u svojim sredinama", a Vlada je spremna pomoći u realizaciji budućih projekata.

Plenković je rekao da mu je drago vidjeti kako Pleternica napreduje.

"Jedan ste od deset gradova, koji najučinkovitije koristi EU fondove. To pokazuje sposobnost prilagodbe i praćenja trendova, a drago mi je da ste u tome procesu prepoznali partnerstvo s Vladom RH, na područjima, na kojima smo željeli napraviti stvarne i dugoročne iskorake za državu, a najviše za ravnomjerni regionalni razvoj", poručio je premijer Plenković.

Pleternica među deset najuspješnijih gradova po povlačenju EU-sredstava

Gradonačelnica Antonija Jozić istaknula je kako je gradski proračun u posljednje dvije godine sa sedam narastao na 25 milijuna kuna, a Pleternica je kao jedinica lokalne samouprave sa samo osam zaposlenih redovito među deset najuspješnijih gradova po povlačenju sredstava iz EU fondova, a dobiva i bezuvjetne nalaze državne revizije.

"Razvijamo viziju grada ugodnog življenja, koji prati suvremene europske trendove. Pleternica je dokaz da se i male sredine mogu razvijati, i uz to sačuvati naš nacionalni identitet. To možemo ostvariti samo u sinergiji s jedinicama lokalne samouprave i Vladom, provodeći politike regionalnog razvoja i razvoja gospodarstva", rekla je gradonačelnica Jozić.

Zaslužnim pojedincima i udrugama na svečanoj su sjednici uručena gradska javna priznanja.

Osim premijera Plenkovića na svečanosti su bili i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar uprave Ivan Malenica te ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

Vlada radi na rješenjima za poslovanje "Đure Đakovića"

U razgovoru s novinarima nakon svečane sjednice premijer Plenković još je jednom čestitao Dan grada svim Pleterničanima te izrazio zadovoljstvo svojim današnjim boravkom u Pleternici.

"Imali smo zadovoljstvo čuti koliko toga se postiglo u gospodarskom i društvenom razvoju, u apsorpciji EU fondova i poticanju poduzetništva i lovljenju razvojnoga koraka koji je u skladu s politikom Vlade RH. Osobno mi je drago da je Pleternica među deset najboljih gradova u Hrvatskoj u korištenju EU sredstava."

Dodao je da se vidi da je u posljednjem desetljeću u Pleternici napravljen veliki napredak u kvaliteti života.

Vlada je kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem dala veliki akcent upravo na taj dio Hrvatske koji je i trebao najveću potporu i pomoć. To je trajna zadaća Vlade RH, istaknuo je premijer.

Odgovorio je na novinarski upit ima li poruku za radnike "Đure Đakovića" te planira li ih doći posjetiti u Slavonski Brod.

Kazao je kako Vlada radi na tome da se osigura plaća radnicima "Đure Đakovića" te isto tako i na dugoročno održivom rješenju naglasivši pritom da će u tom procesu Ministarstvo obrane odigrati presudnu ulogu.

"Moramo naći jednu premosnicu, kako bi osigurali proizvodnju, a i financiranje za slijedećih nekoliko godina. U tome će procesu Ministarstvo obrane odigrati presudnu ulogu", poručio je premijer Plenković.

Dodao je kako u ovome trenutku ne želi govoriti o tome tko bi mogao biti strateški partner "Đure Đakovića".

"Imamo jedan cijeli koncept, kako da osiguramo posao za Đuru Đakovića", a to znači i plaće za radnike za idućih nekoliko godina", istaknuo je premijer Plenković.

Izvor: Hina / Vlada