Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
London | 3. 12. 2019.

Moderniziramo Hrvatsku vojsku i pridonosimo globalnoj sigurnosti

Hrvatska je vojska jamac sigurnosti zemlje, a članstvo u NATO-u i njegov članak 5 daju Hrvatskoj ključni kišobran kolektivne sigurnosti, izjavio je premijer Andrej Plenković uoči sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Londonu

Uoči sastanka na vrhu NATO-a, koji u Londonu obilježava svoju 70. obljetnicu, predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je u susretu s kraljicom Elizabetom II. i ostalim čelnicima država članica NATO saveza. Potom je sudjelovao u primanju za šefove izaslanstava koje je priredio predsjednik britanske vlade Boris Johnson.

"Za nas je važno da je Hrvatska vojska jamac naše sigurnosti, zahvaljujući prije svega slobodi koja je ostvarena požrtovnošću hrvatskih branitelja, a članstvo u NATO-u i njegov članak 5 daju nam onaj ključni kišobran kolektivne sigurnosti, koji i u budućnosti, a i danas, prevenira bilo kakve situacije agresije na Hrvatsku kakve smo imali početkom 90-tih", rekao je Plenković u u izjavi medijima.

Unatoč otvorenim pitanjima, NATO savez je čvrst i snažan

Osvrnuvši se na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO doživio moždanu smrt, Plenković je kazao da nije tako.

"Francuska je poznata po tome što pokreće neke procese i otvara teme, pa će tako i skupina stručnjaka idućih godina promišljati budućnost Saveza. NATO je čvrst, snažan, ponekad ima razmirica, ima otvorenih pitanja, ali Savez je tu", istaknuo je Plenković.

Hrvatska može izdvojiti sredstva potrebna da dosegne standard koji je postavio NATO

Hrvatska na ovaj sastanak na vrhu dolazi s planom da do 2024. poveća izdvajanja za obranu na dva posto BDP-a, a od ukupnih izdvajanja za obranu 20 posto za opremanje i modernizaciju.

Sadašnja izdvajanja za obranu dosegnula su 1,68 posto BDP-a, od toga 6,73 za opremanje i modernizaciju. Već s kupovinom helikoptera Black Hawks to se podiže na gotgovo 10 posto.

Premijer Plenković podsjetio je na to da je proračun za obranu u mandatu ove vlade povećan, a u središte pozornosti stavljen hrvatski vojnik i modernizacija vojske te naglasio da Hrvatska ima mogućnosti da izdvoji sredstva kako bi dosegnula standard koji je postavio NATO jer Vlada vodi odgovornu fiskalnu politiku, ne zadužuje se i troši u skladu s mogućnostima.

"Hrvatska ima mogućnosti. Mi smo vlada koja je osigurala zdrav rast, nismo se zaduživiali kao vlade prije nas, naprotiv", rekao je premijer.

Primjereno i dostojanstveno sudjelovanje u nizu NATO-ovih misija

Dodao je da se želi riješiti mnoštva naslijeđenih problema ekonomske tranzicije, imati svojevrsnu čistu situaciju i usredotočiti se na razvoj hrvatskoga gospodarstva i ulaganja, uz EU-fondove kao dodatnu polugu javnih investicija u idućih 10 godina, te stvarati modernu vojsku koja je interoperabilna sa saveznicima Hrvatske.

"Hrvatska sudjeluje u nizu misija na primjeren i dostojanstven način, kao i u svim aspektima funkcioniranja NATO saveza, koji je jamac transatlantske sigurnosti", poručio je predsjednik Vlade.

Prigoda za razgovore o odnosima sa Sjedninjenim Američkim Državama

Sastanak na vrhu Saveza bit će prigoda i za neformalne razgovore s čelnicima zemalja članica, među njima i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

"Amerika je izrazito bitna zemlja svima, pa i Hrvatskoj. Za nas su važne teme razgovori o Savezu i unapređenje bilateralnih odnosa. Ako riješimo pitanje dvostrukog oporezivanja i ukidanja američkih viza za hrvatske građane to će automatski stvoriti pretpostavke za dinamiziranje naših odnosa", rekao je Plenković.

S premijerom Plenkovićem u hrvatskom su izaslanstvu potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov.

Izvor: Hina / Vlada

Teme