Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles [ 9. 1. 2014.

Koliko hrvatskih državljana radi u Europskoj komisiji

Europska komisija zaposlila je u 2013. godini 57 hrvatskih državljana na mjestima dužnosnika

ek01Imajući u vidu da je tijekom proteklih mjeseci raspisano nekoliko natječaja za prijam hrvatskih državljana u službe Europske komisije i da je dinamika zapošljavanja hrvatskih državljana važna za zainteresirane građane Republike Hrvatske budući ima refleksije na ukupnu sliku i percepciju o Europskoj uniji u hrvatskoj javnosti, zastupnik Andrej Plenković uputio je Europskoj komisiji pitanje. Plenković je upitao Komisiju koliko je do sada ukupno primljeno hrvatskih državljana u službe Komisije u različitim kategorijama natječaja, koliki se broj hrvatskih državljana Komisija planira zaposliti tijekom 2014. godine te kakva je dinamika zapošljavanja hrvatskih državljana na upravljačkim razinama u Komisiji.

U odgovoru potpredsjednika Maroša Šefčoviča, povjerenika nadležnog za međuinstitucijske odnose i administraciju stoji: "Informacije povezane s planom zapošljavanja za Hrvatsku iscrpno su opisane u komunikacijama potpredsjednika Šefčoviča Komisiji od 12.7.2012. [SEC (2012) 436] i od 27.3.2013. [SEC (2013)190].

Ne postoji određeni plan zapošljavanja hrvatskih državljana na godišnjoj razini već za cijelo prijelazno razdoblje. Broj novozaposlenih u 2014. (dužnosnici, privremeno i ugovorno osoblje) ovisit će o potrebama službi Komisije. Počelo je zapošljavanje srednjeg rukovodećeg osoblja. Odgovarajuće funkcije visokog rukovodećeg osoblja na kojima bi se mogli zaposliti hrvatski državljani bit će utvrđene s obzirom na prvu objavu / prve objave u 2014. (sve do 30.6.2018.)".

Iz odgovora proizlazi da je Europska komisija uposlila tek nešto više od jedne petine hrvatskih državljana od planiranih i obećanih 249 do 2018. godine. Također Komisija za sada nije zaposlila niti jednog Hrvata na visokim pozicijama, osim u kabinetu hrvatskog povjerenika Nevena Mimice. U ostalim institucijama Europske unije planirano je zapošljavanje oko dodatnih 200 građana  Hrvatske.