Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 11. 2019.

Djeca moraju ići u školu da bi učila i pripremila se za tržište rada

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je da će se postići dogovor sa sindikatima obrazovanja, u prvom redu radi djece koja trebaju ići u školu, i ustvrdio da su svi Vladini potezi bili konstruktivni i išli u korist zaposlenih u obrazovanju

U razgovoru s novinarima nakon sjednice Skupštine Hrvatske zajednice županija premijer Plenković je ponovno objasnio što je sve njegova Vlada učinila po pitanju plaća u obrazovanju i cijeloj državi.

Ne treba slati poruku da Vladu treba "stisnuti i ucijeniti"

Novinarima je poručio da je u priči oko štrajka u obrazovanju važna i uloga medija kako se ne bi slala poruka da treba "stisnuti i ucijeniti" onoga koji "racionalno upravlja zemljom tako da ne radi dug za one koji će doći sutra".

"Njega sada treba stisnuti, ucijeniti i natjerati ga - na što? Vratiti se na staro - napraviti jedan tour po financijskim središtima, izdati obveznice, zadužiti se, vratiti deficit, isplatiti lovu i reći: 'Bravo, odlično si napravio'", rekao je Plenković ustvrdivši kako bi to značilo da se "baca u smeće sve što je do sada napravljeno".

"Ne ide to tako, netko mora u zemlji vidjeti širu sliku, ako nema tko drugi, evo mi ćemo”, dodao je te ocijenio kako će doći do dogovora sa sindikatima.

"Mislim da ćemo se dogovoriti, mislim da se trebamo dogovoriti. Za dogovor je potrebno dvoje - mi smo tu. Sve što smo dosad napravili pokazuje da smo konstruktivni. Ni jedan potez niti riječ s naše strane nisu bili krivi. Svi su potezi in favorem”, kazao je.

Predsjednik Vlade poručio je da su najvažnija djeca.

"Da bi mogla napredovati, naučiti, polagati ispite i biti spremna odgovarati na izazove. Sutra kad izađu na fakultete i tržište rada moraju nešto znati, a da bi nešto znali moraju ići u školu”, dodao je.

Koeficijenti su problem star dvadesetak godina

Premijer je naglasio da je razlog prosvjeda, povećanje koeficijenata za 6,11 posto, akumulirani problem koji traje već dvadesetak godina i stoga, s obzirom na sve što je ova Vlada učinila za sektor obrazovanja, prosvjed smatra apsurdnim.

"U tome je cijeli apsurd prosvjeda - da smo mi Vlada koja je kao SDP-ova Vlada smanjivala plaće, ukidala božićnicu i regrese, pa da se štrajka protiv takve vlade ja bih rekao - OK", kazao je Plenković i podsjetio da je Vlada koju je vodio Zoran Milanović zadužila Hrvatsku za 70 milijardi kuna.

"Ako smo mi Vlada koja će sada dignuti božićnicu s 1250 na 1500 kuna, koja diže regres sa 1250 na 1500 kuna, koja dar za djecu diže s 500 na 600 kuna i povećava iznos otpremnina za 2000 kuna više nego što je danas, onda je to dobro”, istaknuo je.

Naveo je kako je njegova Vlada prosvjetnim radnicima već dignula plaće za 11,49 posto te da će im plaća biti veća za ukupno 18,3 posto, prihvate li porast osnovice u idućoj godini po modelu 2+2+2 posto.

"Imat će plaću 18,3 posto veću nego što je bila prije nego što je Vlada kojoj sam ja na čelu dobila povjerenje, plus nikad veće investicije u znanost i obrazovanje, obrazovna reforma, nikad više ulaganja u visoko obrazovanje - 18,3 milijarde kuna je proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja, ulaganja u škole, projekte...", istaknuo je premijer Plenković.

Sindikati danas na sastanku s predstojnikom Ureda premijera

Stoga sve što se sada zbiva, s obzirom na postignuća ove Vlade, smatra pretjeranim.

"Zašto se ovo pitanje od 6,11 posto povećanja koeficijenata nije dignulo nekoj drugoj vladi, koja je smanjivala plaće”, zapitao je.

Predstavnici sindikata pozvani su na sastanak u Banske dvore u danas 16 sati, koje će voditi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić.

Hina/Vlada