Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 11. 2019.

Vaša postignuća pokazuju izvrsnost domaćeg poduzetništva i gospodarstva

Premijer Plenković sudjelovao je u svečanosti dodjele »Zlatne kune«, nagrade koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima i poduzećima godine

»Zlatna kuna« dodjeljuje se u osam kategorija, malim, srednjim i velikim trgovačkim društvima, najuspješnijoj banci i društvu za osiguranje, najboljem post startup-u te za inovaciju i životno djelo.

U prigodnome govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je dobitnicima naglasivši kako dodjela nagrada "Zlatna kuna" na najbolji način rezimira izvrsnost hrvatskog poduzetništva i kvalitetu stanja hrvatskoga gospodarstva.

Nagrađena postignuća pozdravio je kao veliki doprinos rastu hrvatskoga gospodarstva, našoj konkurentnosti i inovativnosti na domaćem i izvoznim tržištima.

" Vlada je u protekle tri godine nastojala olakšati vaše poslovanje, rasteretiti vas brojnih davanja, što poreza, kroz ova četiri kruga od 9 milijardi kuna, administrativnoga rasterećenja od 2,5 milijardi kuna, do reformi koje imaju cilj da vaš rad bude jednostavniji i lakši", rekao je Plenković.

Naglasio je da hrvatsko članstvo u Europskoj uniji svima omogućuje bolje i učinkovitije poslovanje.

"To znači da je hrvatski pravni sustav, naš gospodarski okvir, predvidljiv i pouzdan i da politika koju vodimo svima vama omogućuje da bolje poslujete, a vaši zaposlenici budu zadovoljni."

Hrvatska je ostvarila zdrav rast, i najvažnija je poruka mandata da trošimo onoliko koliko zarađujemo

"Drago mi je što je Hrvatska u proteklom razdoblju ostvarila zdrav gospodarski rast, i to je možda najvažnija poruka cijeloga mandata ove vlade, da trošimo onoliko koliko zarađujemo. Tu vrstu ostavštine imamo u vidu za budućnost od prvoga dana svojeg mandata. Tom politikom uspjeli smo, vjerujem, riješiti pitanje prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža, povratak u investicijski rejting i na vrlo čvrst, jasan put prema ispunjavanju kriterija za ulazak u europodručje. Prvi korak bit će Europski tečajni mehanizam 2. Za sve vas to će značiti samo plus u vašem poslovanju", zaključio je Plenković, čestitavši još jednom uime Vlade dobitnicima nagrada.

U pratnji predsjednika Vlade na dodjeli nagrada "Zlatna kuna" bili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar uprave Ivan Malenica i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.