Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 11. 2019.

S Ursulom von der Leyen o početku rada nove Komisije

U okviru Kongresa EPP-a u Zagrebu premijer Plenković sastao se s budućom predsjednicom Europske komisije von der Leyen te čelnicima brojnih sestrinskih stranaka

Uz predsjednika Europskoga vijeća Tuska, kancelarku Merkel i predsjednike vlada Norveške, Grčke, Bugarske, Rumunjske, Latvije i Irske, koje je primio u Banskim dvorima, u zagrebačkoj Areni na marginama Kongresa u srijedu i četvrtak sastao se s mnogim europskim dužnosnicima i čelnicima stranaka.

Potpora jugoistoku Europe na putu prema Europskoj uniji

S Hristijanom Mickoskim, predsjednikom VMRO-DPMNE-a, predsjednik Vlade Plenković razgovarao je o podršci Sjevernoj Makedoniji na njezinom europskom putu te pripremama za sastanak na vrhu u Zagrebu tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u 2020.

S Lulzimom Bashom, predsjednikom Demokratske stranke Albanije razgovarao je o daljnjem procesu proširenja EU-a te prioritetima hrvatskog predsjedanja.

S Adrianom Deliom, predsjednikom Nacionalističke stranke Malte Plenković je razgovarao o mediteranskoj suradnji Hrvatske i Malte te prioritetima hrvatskog predsjedanja Unijom.

S Nizarom Barakom, glavnim tajnikom marokanske stranke Istiqlal Plenković je razgovarao o političkoj i gospodarskoj suradnji Hrvatske i Maroka te situaciji u europskom južnom susjedstvu.

Susret s budućom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen

S novoizabranom predsjednicom Europske komisije premijer Plenković razgovarao je u srijedu o početku rada nove Komisije, ali i o hrvatskim ambicijama za ulazak u Schengen i europodručje.

Ursula von der Leyen pohvalila je napore Vlade i premijera Andreja Plenkovića na ispunjavanju uvjeta za pristupanje Schengenskom prostoru.

Razgovarali su također o proširenju Europske unije nakon blokiranja otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Bilo je riječi i o pregovorima o novom Višegodišnjem financijskom okviru te Brexitu, što će biti zajednički izazov Europske komisije i Hrvatske tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020.

Sastao se i s potpredsjednikom Europske komisije za radna mjesta, rast ulaganja i konkurentnost Jyrkijem Katainenom, a razgovarali su o pozitivnim gospodarskim trendovima u Hrvatskoj, provedbi Nacionalnog programa reformi te ispunjavanju kriterija za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Potpora europskom i reformskom putu Ukrajine

S predsjednikom bloka "Solidarnost" i bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom razgovarao je o bilateralnim odnosima Hrvatske i Ukrajine, podršci Ukrajini na europskom putu te o Istočnome partnerstvu, a s Julijom Timošenko, predsjednicom Sveukrajinskog saveza o situaciji u Ukrajini, te reformskom i europskom putu Ukrajine.

Na sastanku predsjednika Vlade Plenkovića s Andriusom Kubiliusom, zastupnikom u Europskom parlamentu i bivšim premijerom Litve te Gabrieliusom Landsbergisom bilo je riječi o prioritetima hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, kao i o Istočnom partnerstvu.

S Wolfgangom Schäubleom, predsjednikom njemačkoga Bundestaga, premijer Plenković razgovarao je o suradnji Hrvatske i Njemačke kao dvije predsjedateljice Vijećem Europske unije u 2020., procesu formiranja nove Europske komisije te daljnjem proširenju Unije.

Susret s Kurzem i potvrda izvrsnih odnosa s Austrijom

U četvrtak, predsjednik Vlade razgovarao je s austrijskim mandatarom Sebastianom Kurzom, naglasivši da Hrvatska i Austrija nastavljaju jačati odličnu političku i gospodarsku suradnju, a bilo je riječi i o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., podršci Hrvatskoj za ulazak u Schengen te politici proširenja.

S Alexanderom Dobrindtom, predsjednikom Kluba zastupnika CSU-a u Bundestagu, bilo je riječi o tradicionalno prijateljskim odnosima Hrvatske i Bavarske te gospodarskoj suradnji.

S Christianom Jacobom, predsjednikom francuskih Republikanaca, predsjednik Plenković razgovarao je o suradnji sestrinskih stranaka, HDZ-a i Republikanaca, prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a te razvijanju odnosa Hrvatske i Francuske.