Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 11. 2019.

Kolinda Grabar-Kitarović: najbolji izbor za Hrvatsku

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković obratio se publici na predstavljanju programa predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu te pozvao na snažnu potporu njezinoj predsjedničkoj kandidaturi

Odmah na početku svojega govora premijer Plenković istaknuo je da su predstojeći izbori važni zato što će odrediti budući smjer Hrvatske.

"Danas smo zajedno da snažno podržimo izbor naše Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat predsjednice Republike Hrvatske! Pobjeda na ovim izborima ključna je za nastavak ostvarenja naših političkih ciljeva, za odličnu suradnju i sinergiju svih sastavnica hrvatske vlasti - od općina, gradova i županija do Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike. To je snaga HDZ-a i tu ćemo snagu, uz vašu potporu i povjerenje, pretvoriti u još jednu pobjedu naše predsjednice", poručio je Plenković.

Domoljublje, narodnjaštvo i demokršćanstvo

Naglasio je da će pobjeda na predsjedničkim izborima osigurati kontinuitet politike koja se temelji na našim vrijednostima, a to su državotvornost i domoljublje, narodnjaštvo i demokršćanstvo.

"To je istinska politika desnoga centra, koja se temelji na političkom nasljeđu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je ostvario suverenu, slobodnu i samostalnu Hrvatsku - uz potporu hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja. To je politika koju podržava ogromna većina hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana", kazao je,

Promijenili smo ono što je njima bilo "normalno“

Dodao je da HDZ, kao stranka koja je na prošlim parlamentarnim izborima preuzela odgovornost za Hrvatsku, želi s našom predsjednicom raditi za bolju Hrvatsku, puno bolju od onog što su oni prije nas smatrali da je navodno normalno.

"Normalno“ je za njih bilo srušiti kreditni rejting; "normalno“ je za njih bilo hrvatske građane zadužiti za 70 milijardi kuna – što je skuplje od svih izgrađenih autocesta u Hrvatskoj od neovisnosti; "normalno“ je za njih bilo izgubiti 40.000 radnih mjesta; "normalno“ je za njih bilo zalediti plaće i mirovine; "normalno“ je za njih bilo ne koristiti europske fondove za razvoj Hrvatske; "normalno“ je za njih bilo donijeti Lex Perković i posvađati Hrvatsku s Europom; "normalno“ je za njih bilo prikazati hrvatske branitelje kao teret za hrvatsko društvo! Takvo "normalno stanje“ smo zatekli, i predsjednica i mi u Vladi, i to smo zajedničkim radom promijenili", istaknuo je Plenković.

Gospodarski rast na zdravim temeljima

Predsjednik Plenković istaknuo je da danas u Hrvatskoj gospodarstvo raste na zdravim temeljima, bez zaduživanja na teret budućih generacija. A sve to, kazao je, zahvaljujući hrvatskim ljudima i povoljnijem okviru koji Vlada zajednički stvara s predsjednicom.

"Vratili smo investicijski kreditni rejting, povećavamo ulaganja, smanjujemo poreze i javni dug te ostvarujemo proračunski višak. Imamo nikad veću zaposlenost, nikad manju nezaposlenost, snažan rast prosječne plaće, minimalne plaće, mirovina i socijalnih davanja jer brinemo o našim radnicima i svim građanima", rekao je Plenković.

Modernizacija Hrvatske

Predsjednik Vlade i HDZ-a dodao je da danas moderniziramo Hrvatsku na svim područjima:

"Gradimo Pelješki most, europskim fondovima povezujemo Hrvatsku novim cestama, željeznicama, zračnim i pomorskim lukama, usvojili smo najopsežniji paket demografskih mjera, gradimo i obnavljamo više od 500 vrtića, gradimo škole i bolnice, stambeno kreditiramo mlade obitelji, dižemo rodiljne i roditeljske naknade, razvijamo sve krajeve Hrvatske - od Sjevera do Dalmacije i otoka, od Istre do Slavonije", napomenuo je Plenković.

Snažan međunarodni položaj Lijepe Naše

Zahvaljujući zajedničkom angažmanu predsjednice i Vlade, naglasio je Plenković, danas je položaj Hrvatske u svijetu snažniji i respektabilniji nego ikada prije:

"Predsjedali smo Vijećem Europe te Srednjoeuropskom inicijativom, predsjednica je pokrenula Inicijativu Tri mora, predsjedali smo Inicijativom Kina+17, danas predsjedamo Dunavskom strategijom i Dunavskom komisijom, a za 50 dana predsjedamo i Europskom unijom. Potvrda toga je da danas imamo potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju te glavnu tajnicu Vijeća Europe. Sve su to postignuća Hrvatske uz predvodničku ulogu Hrvatske demokratske zajednice koja je najsnažnija politička snaga u Hrvatskoj već 30 godina. Pobjedom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nastavit ćemo provoditi tu politiku u interesu hrvatske države, hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana", kazao je.

Hrvatski brend u svijetu

Poručio je da je hrvatska predsjednica dala izniman doprinos u svim aspektima zaštite nacionalnih interesa, kao i inicijativama za demografsku obnovu zemlje.

"Posebno svi cijenimo njen rad na promicanju gospodarskih interesa i prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu, gdje je dala velik doprinos. Osim toga, nema dvojbe da nitko neće bolje predstavljati Hrvatsku od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je danas postala hrvatski brend u svijetu", naglasio je Plenković.

Zaštita digniteta Domovinskog rata

Zajedno ćemo jačati sustav domovinske sigurnosti, Hrvatsku vojsku, hrvatsku policiju i jačati sigurnost hrvatskih granica, nastavio je Plenković te dodao:

"Nastavit ćemo zajedno raditi za mlade koji su budućnost Domovine, za njihovo kvalitetno obrazovanje i uključivanje na tržište rada, jačat ćemo zajedno društvenu solidarnost prema svim ranjivim skupinama, našim umirovljenicima, osobama s invaliditetom i žrtvama svih oblika nasilja. Brinut ćemo o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima i trajno štititi dignitet Domovinskog rata. Uvijek ćemo zajedno braniti interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te jačati veze između domovinske i iseljene Hrvatske, na čemu neumorno radi naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović", istaknuo je.

Najbolji izbor za Hrvatsku

Predsjednik Plenković svoj je govor zaključio ovim riječima:

"Draga Kolinda, dokazala si da u svim ključnim izazovima najbolje zastupaš i štitiš hrvatske nacionalne interese. U svome novom programu prepoznaješ izazove koji su pred nama i predlažeš inicijative koje su u interesu hrvatskog naroda i sveopćeg boljitka Hrvatske. Stoga sve vas pozivam da zajedno damo snažnu podršku predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, jer je ona najbolji izbor za Hrvatsku i jer ona utjelovljuje optimizam, izvrsnost i radišnost. Zato, dragi prijatelji, iziđimo na izbore i do nove pobjede za našu sadašnju i buduću predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović", zaključio je Plenković.

Teme