Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bjelovar | 9. 11. 2019.

Hrvatski narod osjeća 30. svibnja kao svojevrsni dan hrvatske demokracije

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković sudjelovao je u svečanom obilježavanju 30. godišnjice osnutka HDZ-a u Bjelovaru. Uz njega je bio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te ministri Horvat i Božinović.

Trajno zahvalni dr. Franji Tuđmanu

U svom govoru predsjednik Plenković istaknuo je da je HDZ ispunio najvažnije zadaće u modernoj hrvatskoj povijesti.

"Načela i državnička mudrost dr. Franje Tuđmana snaga su koja nas okuplja. Zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske i poruka pomirbe nakon velebnih vojnih pobjeda temelji su koje je postavio upravo naš prvi predsjednik. I današnji HDZ ustraje na njima", poručio je Plenković.

Dodao je da je velika obljetnica kad stranka slavi svojih prvih 30 godina, a za Hrvatsku u povijesnom smislu to znači da je HDZ najsnažnija politička snaga – stranka koja je najviše utjecala na presudna zbivanja za hrvatski narod; za stjecanje neovisnosti, za obranu od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, za jačanje demokratskih institucija, stvaranje tržišnog gospodarstva, transformacijsku snagu europskog puta i današnji međunarodni položaj zemlje.

"U svim tim bitnim epizodama recentne hrvatske povijesti HDZ je imao najvažniju i najsnažniju ulogu. Moramo uvijek biti svjesni da je Tuđmanovo vodstvo onaj temelj koji okuplja sve nas u HDZ-u. Predsjednik Tuđman i HDZ je pitanje hrvatskog suvereniteta riješio 1990. godine, onda kada današnji kvazi-suverenisti nisu politički ni postojali, nisu ni znali što je taj pojam. Stoga, ako vam netko kaže da je veći suverenist od HDZ-ovaca, taj ne govori istinu", kazao je Plenković.

Vraćamo Dan državnosti na 30. svibnja

Naglasivši trajnu zahvalnost dr. Franji Tuđmanu, kazao je da ova HDZ-ova vlada vraća Dan državnosti na 30. svibnja – koji je bio oduzet hrvatskom narodu.

"To je istinski Dan državnosti, dan koji hrvatski narod osjeća kao početak demokracije, dan okupljanja i dan poštovanja prema našoj povijesti. Sve to HDZ vraća idućeg tjedna u Saboru", rekao je Plenković, izrazivši uvjerenje da hrvatski narod osjeća 30. svibnja kao svojevrsni dan hrvatske demokracije.

HDZ ima odgovore na izazove hrvatskog društva

Govoreći o postignućima ove Vlade, naveo je kako HDZ danas ima sve odgovore na izazove hrvatskog društva, dodavši da je Vlada u svom mandatu učinila znatne pozitivne pomake u životnom standardu građana.

Naglasio je da Hrvatska nikada nije stajala bolje po pitanju gospodarskog rasta, javnih financija, socijalne i društvene uključenosti te po međunarodnom položaju i ugledu.

"Za vrijeme našeg mandata prosječna plaća je porasla za više od 100 eura, mirovina je porasla za 12 posto plus još 3 posto za najmanje mirovine. Sve to je politika društvene solidarnosti. U mandatu naše Vlade plaća je samo temeljem dizanja osnovice kroz temeljni kolektivni ugovor porasla za više od 18 posto. Uz porezna rasterećenja mnogi imaju veću plaću u mandatu Vlade HDZ-a više od 20 posto. To se nije događalo ranije. Recimo, gospodin koji želi biti predsjednik republike, a danas je predstavio program – njegova Vlada povećala je dug za 70 milijardi. To je isto neko postignuće. Pa vi promislite koga ćete birati", rekao je Plenković i potom poručio da hrvatski međunarodni položaj nikad nije bio snažniji nego danaste i da nikad nismo bili utjecajniji ni uvaženiji.

Naglasio je da HDZ ima odgovore za sve izazove i sva temeljna pitanja hrvatskog društva te ljude koji tu politiku mogu provoditi.

Za pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović

"Mi doživljavamo banalnu vrstu napada; ljevica i sve stranke oko SDP-a moraju ići skupa jer sami ne znače ništa imaju gotovo jednostavnu taktiku: svi protiv HDZ-a. Krajnja desnica, skupina malih strančica, koje su sad našle predsjedničkog kandidata da ih okupi, zapakira u simpatični, emocionalni paket da vide koliko bi oni svi skupa mogli dobiti. U političkom smislu ne nude ništa što bolje od onoga što HDZ dostavlja hrvatskim građanima. Imate samo jednu uobičajenu deformacijsku kampanju, ali bez velikog sadržaja", rekao je Plenković.

"I zato vas pozivam na srce, na razum, na zajedništvo za još jednu pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović!", zaključio je svoje izlaganje Plenković.

Teme