Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Varaždin | 9. 11. 2019.

Pad Berlinskog zida stvorio je uvjete za europsko jedinstvo

Pad Berlinskog zida bio je jedan od najvažnijih trenutaka za europski kontinent i njegovo jedinstvo, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković povodom 30. godišnjice tog događaja

"Danas obilježavamo 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, simbola sloma komunizma, čime je okončana podjela Europe, zacrtan put ujedinjenja Njemačke te dan novi zamah europskom projektu, koji je osigurao pomirenje i prosperitet europskih naroda", napisao je Plenković na svom Twitter profilu.

Dodao je da je Hrvatska kao članica EU-a danas dio ujedinjene i demokratske Europe, sazdane na zaštiti ljudskih prava, odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije te jasnoj osudi totalitarnih režima 20. stoljeća - nacizma, fašizma i komunizma.

„Označio je ne samo važan korak za ujedinjenje Njemačke, nego objektivno i za ujedinjenje Europe. Ivan Pavao II. je godinu dana prije toga u Europskom parlamentu držao, po meni, najreferentniji govor kada je kazao da Europa mora dati i drugom plućnom krilu da diše i na taj način je predvidio tektonske promjene koje su u konačnici, možemo biti sretni, omogućile i raspad bivše SFRJ i stvaranje Hrvatske kao slobodne, demokratske i međunarodno priznate države“, rekao je predsjednik Vlade u izjavi medijima nakon sjednice Vladinog Savjeta za Hrvate izvan RH.

Svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je da svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima, odgovorivši time na objavu Tomislava Karamarka prema kojoj bi se i on mogao uključiti u utrku za predsjednika stranke.

„Imamo mi drugu zadaću sada, a to su predsjednički izbori. Kada dođu unutarstranački, onda ćemo igrati te utakmice“, izjavio je Plenković.

Plenković je na novinarsko pitanje o antifašizmu u Hrvatskoj ponovio kako se njegov jasan stav vidi iz rasprave u Hrvatskom saboru o Zakonu o blagdanima.

„Postoje neke temeljne vrijednosti na kojima je građena moderna i slobodna Hrvatska, ako hoćete, koji su i temelji i vrijednosti koje dijeli i Statut i program HDZ-a. Iza toga stojimo“, kazao je Plenković.

Na upit što očekuje od današnjeg predstavljanja programa SDP-ovog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, Plenković je odgovorio: Pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvor: Hina/Vlada RH