Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 11. 2019.

Neću dopustiti detuđmanizaciju unutar HDZ-a

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je prijedlog saborskog Odbora za veterane da Dan antifašističke borbe više ne bude državni blagdan i lažne vijesti o tome da će Vučić održati govor u Hrvatskom saboru

Plenković je dao izjavu uoči predstavljanja prijedloga proračuna za 2020. na Markovu trgu.

,,Ne znam je li to ideja predsjednika Odbora Josipa Đakića, no šaljem poruku svima koji bi željeli detuđmanizirati HDZ: Neću to dopustiti! Dan antifašističke borbe 22. lipnja uvrstio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u popis blagdana. Tako će i ostati. Prijedlog Odbora nije politika ni Predsjedništva ni Nacionalnog vijeća HDZ-a, ali ni naše Vlade“, poručio je Plenković, komentirajući prijedlog saborskog Odbora za veterane da Dan antifašističke borbe više ne bude državni blagdan.

Podsjetio je da su tijela stranke jednoglasno podržala izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koje je Vlada uputila u Hrvatski sabor - i koje će se kao takve usvojiti.

,,Sutra imamo sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a te smatram da vrlo jasno treba reći da je dosta politike koja rastvara temelje onog što je Tuđman stvorio i što HDZ treba biti. Tko to ne razumije, ne razumije ni hrvatsku prošlost ni sadašnjost, a još manje ispravno vidi hrvatsku budućnost. Neka se malo razbistre“, kazao je Plenković.

Vučić neće održati govor u Saboru

Plenković je odbacio neistinite navode na portalu televizije N1 da će Aleksandar Vučić održati govor u Hrvatskom saboru. Dodao je da će se Kongres EPP-a održati u Areni, priprema se jako dugo, a HDZ-u je još prije 2 godine ukazana je čast da mu bude domaćin, na što trebamo biti ponosni.

Doći će više od 2000 ljudi, šefovi država i vlada, predsjednici stranaka koje su dio EPP-a, izaslanici... Mnogi europski političari potvrdili su dolazak, ali ne i Vučić. Čija je stranka, vrijedi ponoviti, samo pridružena članica EPP-a. Pozvao ga je predsjednik EPP-a Joseph Daul – i ako želi doći, doći će. Pozvane su sve i punopravne i pridružene članice EPP-a, a tko će od njih doći, znat ćemo kada i ako potvrde. Zašto to mistificiramo? Apeliram na sve vas da snizite ton, da ne činite nenormalnim nešto što nije nenormalno“, naglasio je Plenković.

Dodao je da je Politička skupština EPP-a, čija će se sjednica održati u Hrvatskom saboru, tijelo niže razine od Kongresa - koji će pak zasjedati u Areni.

,,Nije dobro iznositi laži u eter, koje onda svi prenose. To je važno za kulturu medija, ne smije se lagati. Ako Vučić i bude u Zagrebu, zasigurno neće doći u Hrvatski sabor“, naglasio je Plenković.

Teme