Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 12. 2013.

Tribina »Europska godina građana: Što smo naučili?«

Tribina je organizirana u sklopu projekta »Pema Europskom građanstvu« iz programa IPA INFO 2011. Cilj je projekta potaknuti građane da aktivnije koriste svoja građanska prava i sudjeluju u političkim procesima EU

akt112

Zastupnik Andrej Plenković u raspravi je sudjelovao zajedno s kolegama zastupnicima Davorom Stierom i Olegom Valjalom, članom Odbora regija EU Brunom Hranićem, članovima Gospodarskog i socijalnog odbora EU, voditeljicom Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violetom Staničić Simeonovom i drugima.

Plenković je upozorio da Vlada nakon referenduma o pristupanju  Uniji 22. siječnja 2012. nije dovoljno ulagala u komunikacijsku kampanju o EU, što je uz odluku o odvajanju europskih i lokalnih izbora dovelo do preniskog odziva građana na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament.

Istaknuo je da su svi hrvatski eurozastupnici i sve političke stranke odgovorne za informiranje i približavanje rada europskih institucija građanima, kako bi oni u što većem broju izišli na predstojeće opće europske izbore 25. svibnja 2014.

Govorio je također o Europskoj građanskoj inicijativi kao novom instrumentu koji jača neposrednu demokraciju i građanima pruža mogućnost da pokrenu postupak razmatranja nekoga zakonskog prijedloga ako prikupe milijun potpisa u najmanje sedam zemalja Unije.