Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Tuhelj | 11. 10. 2019.

Ravnomjeran razvoj Hrvatske Vladin je prioritet

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u Konferenciji župana, gradonačelnika i načelnika iz redova HDZ-a te na skupu bivših polaznika Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta u Termama Tuhelj

Predsjednica Žena EPP-a i članica Uprave Zaklade “Konrad Adenauer” Doris Pack bila je posebna gošća velike konferencije, koja je okupila oko 300 sudionika – od ministara preko HDZ-ovih europskih zastupnika do općinskih načelnika – na temi “Reformski potencijal: okviri za provedbu reformskih politika u Republici Hrvatskoj (ciljevi reforme sukladno nacionalnim i europskim strateškim prioritetima)”, podijeljenoj u 4 panela.

Provodimo ravnomjerni razvoj Hrvatske

U svom obraćanju, Plenković je kazao da HDZ-u, za razliku od nekih, nikada nije palo na pamet ukinuti županije, s kojima se velika većina hrvatskog naroda identificira, a koje su nam važne ne samo u kontekstu ravnomjernoga regionalnog razvoja, nego i politički.

"Predsjednik dr. Franjo Tuđman itekako je znao zašto je uveo županije. Ravnomjerni regionalni razvoj svih dijelova RH, iskreno partnerstvo s područnim i lokalnim jedinicama te funkcionalna i fiskalna decentralizacija naš su prioritet od prvog dana. S punim pravom možemo reći da smo Vlada koja se dosad najviše posvetila napretku svih krajeva Hrvatske a time i kvalitetnijem životu u lokalnim sredinama", poručio je Plenković.

Govoreći o partnerstvu Vlade i lokalnih jedinica, Plenković je kazao da su dijalogom te prepuštanjem više sredstava i ovlasti lokalnoj razini ubrzala realizacija projekata i korištenje fondova EU-a za ravnomjeran razvoj Hrvatske.

Naglasio je da je Hrvatska postala veliko gradilište, uvelike zahvaljujući sredstvima Europske unije koja učinkovito povlačimo te višerazinskoj suradnji na razvojno-socijalnim projektima.

Prioritet pobjeda na predsjedničkim izborima

Govoreći pak o gospodarstvu, istaknuo je da i članovi HDZ-a i hrvatski građani mogu biti zadovoljni rezultatima Vlade: rast BDP-a, prosječne i minimalne place, proračunski višak dvije godine zaredom uz istodobno smanjivanje poreza, 100.000 radnih mjesta više nego na kraju SDP-ova mandata.

"Trošimo koliko zarađujemo, a s viškom vraćamo dugove bivših Vlada. Porezno smo rasteretili i građane i gospodarstvo zav 12,5 milijardi kuna, a vratili smo našoj zemlji investicijski kreditni rejting, zahvaljujući čemu su kamate znatno povoljnije", poručio je Plenković.

Ocijenio je i da međunarodni položaj Hrvatske nikada nije bio ovako snažan.

Što se tiče predstojećih predsjedničkih izbora, od svih članica i članova zatražio je puni angažman kako bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izborila još jedan mandate. "To je HDZ-ov politički prioritet", zaključio je Plenković.

Dodjela svjedodžbi mladima

U nastavku je predsjednik HDZ-a i Vlade RH alumnistima 12. generacije Političke akademije ZHDZ-a podijelio svjedodžbe o završenom programu.

"Svim polaznicima Političke akademije želim uspješan rad, stjecanje znanja i iskustava te nastavak angažmana na dobrobit hrvatskog društva", zaključio je predsjednik Plenković, čestitajući i ravnatelju Zakladne uprave ZHDZ-a Srećku Prusini na predanom radu i brojnim postignućima.

Teme