Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 18. 12. 2013.

Pokretanje postupka u slučaju prekomjernog deficita za Hrvatsku

Kao nova članica EU-a Hrvatska je suočena s činjenicom da i dalje ne bilježi gospodarski rast, a imajući na umu objavljeno Izvješće DZS-a o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države, zastupnik Andrej Plenković uputio je Europskoj komisiji prioritetno pitanje u vezi s ulaskom Hrvatske u proceduru prekomjernog proračunskog manjka

Plenković je upitao Komisiju kako ocjenjuje dosadašnji dijalog s Vladom Republike Hrvatske u okviru Europskog semestra, zatim namjerava li Komisija pokrenuti primjenu procedure prekomjernog manjka za Hrvatsku i ako je to slučaj, koje bi bile glavne preporuke za Hrvatsku.

U odgovoru povjerenika za ekonomska i monetarna pitanja Olia Rehna stoji:

rehn1. Dosada je dijalog s hrvatskim upravnim tijelima u području gospodarske i proračunske politike bio konstruktivan. Komisija očekuje sljedeći europski semestar kada će Hrvatska predstaviti svoj nacionalni program reformi i program konvergencije kao dio postupka koordinacije gospodarske politike EU-a. 

2. Postupak u slučaju prekomjernog deficita propisan je člankom 126. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. U skladu s člankom 126. Komisija je 10. prosinca 2013. donijela Mišljenje da u Hrvatskoj postoji prekomjerni deficit i preporučila Vijeću da donese preporuku Hrvatskoj kako bi se okončalo stanje prekomjernog državnog deficita.

3. Priopćenje za tisak o mjerama postupka u slučaju prekomjernog deficita u skladu s člankom 126, stavcima 5–7. nalazi se ovdje.