Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 10. 2019.

Zajedno ćemo predsjedati EU-om na dobrobit Hrvatske, Njemačke i Europe

Premijer Plenković sudjelovao je u primanju što ga je njemačko veleposlanstvo organiziralo u povodu Dana njemačkog jedinstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u prigodnom je govoru naglasio da je pad Berlinskoga zida bio prekretnica u povijesti Europe i Njemačke te u borbi za oslobođenje od komunističkog režima u cijeloj Srednjoj i Istočnoj Europi.

Njemačka postojano pridonosi europskom projektu

"Njemačka je od samog početka europskoga projekta bila jedna od ključnih država koja je poslala poruku mira i suradnje i upravo na tom tragu suradnje europskih država ona i danas postojano daje doprinos europskom projektu", rekao je Plenković.

Naglasio je da je Njemačka bila predvodnica država tadašnje Europske zajednice u međunarodnom priznanju Hrvatske, koja je kasnije kontinuiranom podrškom i naporima sudjelovala u jačanju hrvatskog međunarodnog položaja i članstva u Europskoj uniji.

Zajedničko predsjedanje Vijećem Europske unije u 2020. bit će na dobrobit Hrvatske, Njemačke i cijele Europe

"Posebno nam je zadovoljstvo što će naše dvije zemlje 2020. podijeliti po šest mjeseci predsjedanja Vijećem Europske unije, s dobro usklađenim planom za dobrobit Hrvatske, Njemačke i cijele Europe" rekao je Plenković, podsjetivši na poveznicu i doprinos koji odnosima dviju zemalja daje pola milijuna Hrvata koji žive u Njemačkoj.

Uz predsjednika Vlade u primanju je sudjelovao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.