Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 27. 9. 2019.

Jedni te isti akteri fabriciraju teme ne bi li naštetili HDZ-u

Predsjednik Vlade Plenković razgovarao je s u Bruxellesu novinarkom Damirom Gregoret za RTL Danas o pristupanju Hrvatske Schengenu, zahtjevima GONG-a u vezi s imovinskom karticom Dubravke Šuice i drugim aktualnim temama

Premijer je komentirao izjavu slovenskog kolege Marjana Šareca koji sumnja da je Hrvatska ispunila kriterije za ulazak u Schengen s obzirom na to da još ima otvorena granična pitanja sa svim susjedima.

"Naš je cilj bio da ispunimo kriterije u svih osam područja. Mislim da smo ih sve ispunili, to je ocjena nadležne službe. Jučer je Jean-Claude Juncker jasno kazao da će se do kraja njegova mandata na razini kolegija usvojiti preporuka Komisije prema Vijeću da Hrvatska uđe u Schengen. Hrvatska će sigurno ući u Schengen i nema nikakvog miješanja pitanja međunarodnog prava s europskim pravom, a to je pitanje granice, koje će se riješiti na drukčiji način. Njihove izjave više govore o njima", rekao je Plenković.

O GONG-ovim zahtjevima da Dubravka Šuica objavi svoju imovinsku karticu premijer je rekao da su oni promašeni.

Gospođa Šuica sve je deklarirala kome je trebala, prošla je Odbor, ti dokumenti bit će dostupni na internetskim stranicama Komisije

"Poanta je upravo u tome. Ta gospoda koja glume nevladinu udrugu provode političku akciju u trenutku u kojem i ne poznaju proceduru. Gospođa Šuica je onome kome je trebala deklarirala sve. Njezin suprug je gotovo 50 godina pomorac, među ostalim kapetan duge plovidbe. Ona je deklarirala sve što je trebalo. Prošla je Odbor, ti dokumenti bit će na web-stranici Komisije kad bude izabrana za povjerenicu", kazao je.

Na pitanje hoće li Lovro Kuščević na kraju biti u Odboru za zakonodavstvo Plenković je rekao da je to stvar Kluba HDZ-a.

"Svaki odbor u Saboru bavi se zakonom. Ovo je po meni još jedna od fabriciranih tema od više-manje istih aktera ne bi li se HDZ-u u kontekstu predsjedničkih izbora, parlamentarnih izbora, bacilo malo papra i soli", rekao je premijer.

U Vladajućoj koaliciji nema problema

Negirao je probleme u vladajućoj koaliciji kazavši da je ona jako dobra: "Da ste bili s nama na ručku, vidjeli biste koliko je dobra harmonija".

Upitan vidi li elemente kaznenog djela u izjavama čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koje propituje i Državno odvjetništvo odgovorio je da je apsolutno za slobodu govora. "Svi moramo razumjeti da ograničavati nekome slobodu govora nije verzija Hrvatske i društva kakvo ja vidim 2019.", poručio je premijer Plenković.

Osvrnuo se i na predstojeće predsjedničke izbore za koje se Kolinda Grabar Kitarović još nije službeno kandidirala. Ustvrdio je da će predsjednica Republike objaviti svoju kandidaturu kada se vrati s putovanja iz SAD-a. Potvrdio je da je objava kandidature dio njihovih stalnih konzultacija te poručio da će ostalo prepustiti njoj.

"Vidim da je puna energije, kad se vrati iz SAD-a objavit će kandidaturu". Na pitanje bi li njezin eventualni poraz značio i njegov poraz, Plenković je odgovorio: "Ona će pobijediti. Ona i HDZ".

Izvor: RTL / HINA / Vlada