Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 27. 9. 2019.

Povezanost Europe i Azije nema alternative

U govoru na forumu »EU-Asia Connectivity« koji je održan u u Bruxellesu predsjednik Vlade Andrej Plenković podcrtao je pitanje demografskog izazova s kojim se, za razliku od Azije, suočava europski kontinent

"Gotovo polovina zemalja članica Europske unije ima negativan prirodni prirast, stoga sam sretan što je novoizabrana predsjednica Komisije Ursula Von der Leyen odlučila demografiju uključiti u područja nadležnosti jednog od povjerenika budućeg tima. Mislim da je to korisna novina, političko i egzistencijalno pitanje, problem kojem ćemo moći zajednički horizontalno pristupiti. Samo zajedno, uz uvažavanje kompetencija na lokalnoj i državnoj razini možemo odgovoriti na taj izazov", rekao je Plenković u svojem govoru.

Govoreći o povezivosti kao o globalnom trendu koji podrazumijeva više od tradicionalnog sektora transporta, energetike i ICT-ija, naglasio je da je riječ o nužnom alatu suradnje u globalnom i sve više fragmentiranom svijetu, u kojem unaprjeđenje povezivosti između Europe i Azije nema alternative.

"I Europa i Azija imaju koristi od unaprjeđenja povezivosti, smatramo to dvosmjernim "win-win" odnosom", rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo da je jačanje regionalne suradnje između Europske unije i Azije ključan aspekt pristupa EU-a Istočnom partnerstvu i središnjoj Aziji, kao i za suradnju na Crnom moru, Baltiku, Meditaranu i Jadranskom moru.

"Jedan od glavnih prioriteta tijekom našeg predsjedanja bit će Europa koja povezuje'", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska snažan zagovornik proširenja Transeuropskih koridora te dodao da bi projekt Jadransko-jonske autoceste mogao biti jedan od vodećih projekata za mnoge zemlje.

U pogledu energetske povezanosti spomenuo je Jadransko-jonski plinovod na južnom plinskom koridoru, kojim će plin uskoro poteći iz Azerbajdžana prema Europi, a jedna od krajnjih destinacija je i Hrvatska.

Izvor: Hina / Vlada