Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 9. 2019.

Zajedničkim snagama u borbi protiv raka

Predsjednik Vlade sudjelovao je na večeri Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore u povodu njihove podrške Zakladi dječje onkologije KBC Rebro

U svojerm govoru premijer je zahvalio nazočnima te posebno istaknuo roditelje djece oboljele od malignih bolesti koji su pokrenuli inicijativu da se unaprijedi kvaliteta Zavoda za dječju onkologiju KBC-a Zagreb.

"To je zaista hvalevrijedna inicijativa koja nailazi na pozitivnu reakciju brojnih ljudi u Hrvatskoj," kazao je Plenković.

Dodao je da je, nažalost, riječ o vrlo raširenoj bolesti s kojom se većina od nas na neki način susrela, no kada ona pogađa naše najmlađe, najslabije – onda je stupanj senzibiliteta i potreba za reakcijom još veća.

Važna je interakcija s malim pacijentima i njihovim obiteljima

"U suočavanju s ovom malignom bolešću važno je osigurati da naš zdravstveni sustav ima dobru interakciju i s malim pacijentima i s njihovim obiteljima. Djeci moramo osigurati najbolju moguću skrb," nastavio je predsjednik Vlade.

Pohvalio je dobre rezultate te izrazio nadu da će suradnja s Francuskom, između dva zdravstvena sustava, sigurno pomoći kvaliteti zdravstvene skrbi.

Istaknuo je izuzetnu važnost liječničke uloge te posebno zahvalio ministru Kujundžiću i svim ostalim liječnicima koji angažirano rade na Nacionalnom planu borbe protiv raka.

"Sve to radi smanjenja smrtnosti i povećanja kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj," rekao je Plenković.

Dodao je da je to dio naše politike društvene solidarnosti i postizanja održivog zdravstvenog sustava, uz istodobno nastojanje da podignemo njegovu kvalitetu.

Borba protiv raka dio je programa predsjednice Europske komisije

Plenković je kazao da u tu svrhu koristimo nacionalne i europske izvore financiranja. Spomenuo je nedavno potpisivanje ugovora o suradnji s tvrtkom La Roche AG kojim će se omogućiti financiranje izgradnje posebnog laboratorija u KBC-u Zagreb za istraživanje personalne medicine i liječenja malignih bolesti.

Predsjednik hrvatske Vlade podsjetio je da je tema europske borbe protiv raka bila dio kampanje izbora za Europski parlament, a također je i dio programa nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

"Uvjeren sam da ćemo i s tim programima oplemeniti našu suradnju na nacionalni razini, a naš cilj je da djeca ovdje u Hrvatskoj imaju bolji smještaj i bolje uvjete liječenja. Siguran sam da će ovaj današnji, večerašnji susret pridonijeti da zajedničkim snagama ostvarimo ciljeve koji su izrazito plemeniti i dobri," zaključio je svoje obraćanje predsjednik Vlade Plenković.