Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 9. 2019.

Pooštravanje kazni i brže procesuiranje kaznenih djela nasilja

Premijer Plenković primio je predstavnike udruga, ustanova i organizacija za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja te predstavnice Inicijative #spasime

Predstavnicima udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskoga nasilja te predstavnicama Inicijative #spasime predstavljene su izmjene kaznenog zakonodavstva kojima se predlaže pooštravanje kažnjavanja te brže i učinkovitije procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja nad ženama, djecom i u obitelji.

Izmjene kaznenoga zakonodavstva na snazi od 1. siječnja 2020.

U izjavi za medije nakon sastanka, ministar Bošnjaković pojasnio je o kojim se izmjenama Kaznenoga zakona i Zakona o kaznenom postupku radi, kazavši kako je predivđen niz rješenja kojima bi se kazneni postupak ubrzao, kao i da su u Kaznenom zakonu predložene izmjene i za kazneno djelo silovanja, u što je uključen i spolni odnošaj bez pristanka, te pooštravanje sankcija za takva djela.

Bošnjaković očekuje da će predložene izmjene zakona uskoro krenuti u javnu raspravu te najavio da će se, nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, još jednom analizirati pristigli komentari, primjedbe i prijedlozi, a zatim krenuti u redovnu proceduru donošenja.

"Namjera je donijeti te zakone do kraja godine kako bi oni 1.1.2020. stupili na snagu", poručio je ministar Bošnjaković.

Do kraja godine sigurne kuće u svim županijama

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković osvrnula se na aktivnosti koje su poduzete na temelju zaključaka donesenih na prošlim sastancima s predstavnicima udruga, ustanova i organizacija za žrtve obiteljskoga nasilja.

"Do kraja ove godine pronaći će se privremeno rješenje i osnovati sigurne kuće u preostalih šest županija koje ih nemaju", kazala je ministrica napomenuvši kako se pripremaju projekti koji će biti prijavljeni na Europski socijalni fond i kojima će se dugoročno riješiti pitanje sigurnih kuća u šest županija.

Bedeković je najavila i projekt čija bi provedba trebala krenuti krajem ove godine, a financirat će se iz Europskog socijalnog fonda.

"Fokus će biti na edukaciji i senzibiliziranju javnosti za nultu toleranciju prema nasilju", naglasila je ministrica Bedeković.