Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 9. 2019.

To što Povjerenstvo čini nepotrebno je, mi smo se očitovali

U razgovoru s novinarima predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o njegovu službenom posjetu Finskoj i sudjelovanju na kongresu Europske pučke stranke

"Uopće me nije iznenadila odluka Povjerenstva. Još jednom odgovaram kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a: na upite Povjerenstva odgovorili smo sve što je trebalo – racionalno, razumno, logično, istinito, točno. Više puta odgovarao je predstojnik Ureda, odgovarao je i HDZ, koji po zakonu uopće nije obvezan odgovarati Povjerenstvu, ali je ipak odgovorio", istaknuo je Plenković.

Službeni posjet Finskoj

Dodao je da je posrijedi bio službeni posjet Finskoj. "Kao predsjednik Vlade otišao sam u Finsku, održao bilateralni sastanak sa svojim tadašnjim kolegom Juhom Sipilom. Taj sastanak emitiran je na televiziji, održali smo press konferenciju na kojoj su bili i hrvatski novinari, o tome postoji službena bilješka hrvatskog veleposlanstva u Finskoj."

U Helsinkiju je premijer također sudjelovao na kongresu Europske pučke stranke.

"Ujedno sam, kao i velik broj dužnosnika Vlade, Sabora i HDZ-a, sudjelovao na kongresu Europske pučke stranke, na kojemu se birao naš prvi kandidat za čelnika u izbornoj utrci za Europski parlament. Takav kongres, koji će okupiti više od 2000 ljudi, HDZ će ovdje organizirati sredinom studenoga i biti domaćin", rekao je Plenković.

Trošak Vlade – nula kuna

Premijer je posebno naglasio da je troškove boravka i dnevnica za ljude koji su putovali u Finsku snosila Hrvatska demokratska zajednica, dok su troškovi Vlade iznosili nula kuna. Kazao je također da je Vladin zrakoplov korišten zato što je putovanje bilo službeno.

"Svi koji su putovali u Finsku išli su na temelju odluke Vlade. Tu nema nikakvog dodatnog troška i nema ništa sporno. Kad putujem službeno, o korištenju službenog aviona prema propisima odlučuje predstojnik Ureda predsjednika Vlade u dogovoru s predsjednikom Vlade."

Predsjednik Vlade smatra da je pokretanje postupka bilo nepotrebno.

"Cijela ova priča je jedna konstrukcija koja ima jedini razlog i cilj da pričini političko-medijsku štetu meni i drugim dužnosnicima i to ponovo temeljem članka 5 Zakona o sprečavanju sukoba interesa, znači povreda načela djelovanja, za koje, usput rečeno, nema nikakve sankcije. Sve što smo trebali rastumačiti smo vrlo jasno i precizno rastumačili Povjerenstvu. HDZ je čak dostavio i ukupni iznos troškova hotela i putovanja", istaknuo je.

"Smatram da je ovo nepotrebno pokretanje postupka na temelju svega onoga što su Vlada pa i HDZ, koji na to nije bio obvezan, dostavili Povjerenstvu. To zaključujem na temelju svega što smo do sada dostavili Povjerenstvu i što je javno dostupno. Nema nikakvoga razloga da se pokreće postupak, a kamoli da se pokreće na temelju članka 5, tzv. načela djelovanja dužnosnika. Jedini efekt ovog će biti da mi malo o tome razgovaramo, da se napiše koji članak, naslovnica, neki uokvireni prilog gdje se stavlja u kontekst predsjednika Vlade i druge dužnosnike."

Nema sukoba interesa

Premijer je naglasio da ni samo Povjerenstvo ne govori o sukobu interesa, nego samo o načelima djelovanja.

"Dakle, vrlo jasno – sukoba interesa nema, a nema ni povrede načela djelovanja. Nema nikakve razumne, racionalne i logične osnove da mi danas o ovome uopće razgovaramo."

Dodao je da želi da javnost čuje i drugu stranu, da se čuju činjenice.

"Sve što sam vam sada rekao je vrlo jasno objašnjeno u korespondenciji prema Povjerenstvu i to je ono što je istina, što je bitno i što je činjenično točno. Sve drugo mi se čini isključivo nepotrebnom konstrukcijom", zaključio je predsjednik Vlade.

Podigli smo osnovicu plaća za više od 11 posto i u državnom i u javnom sektoru

Osvrnuo se i na današnji sastanak s predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i zahtjeve za povećanje plaća prosvjetnim radnicima.

"Ta tema njih muči godinama. To je kontinuiran dio socijalnog dijaloga koji vodimo s našim partnerima. U mandatu smo za sada već digli osnovicu plaća za više od 11 posto i u državnom i u javnom sektoru. Ovaj mjesec se diže osnovica državnim i javnim službenicima za dva posto. Već se od 1. siječnja digla za tri posto. Sad će se od listopada ponovno povećati plaća. Ja razumijem značaj učitelja za budućnost i djecu. Tu nema dileme. Želimo im ići u susret onoliko koliko možemo. Osnovice smo riješili, a odluke o koeficijentima donosi Vlada", poručio je Plenković.

Osuda svakog nasilja

Novinari su ga upitali i o slučaju Damira Škare, kojeg je jedna žena optužila za silovanje. Istaknuo je da svaki oblik nasilja osuđuje te da radi na tome da se postupci u takvim slučajevima ubrzaju, a kazne postrože.

"O njegovom stranačkom statusu će odlučiti tijela stranke. O tome ćemo razgovarati s čelnicima HDZ-a, dodao je Plenković i istaknuo da sve takve situacije HDZ sankcionira. Mi smo svako nasilje osudili i sankcionirali: ja nemam uvide o tome tko što radi u svom privatnom životu niti to mogu znati, a ne biste ni vi to mogli na mom mjestu" odgovorio je Plenković na pitanje novinara koji je ustvrdio da su najčešće članovi HDZ-a ti koji sudjeluju u nasilju, primjerice, tuku žene ili novinare.