Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 8. 2019.

Hrvatska javnost bit će zadovoljna resorom u Europskoj komisiji

Premijer Plenković izvijestio je javnost o prijedlogu da sadašnja hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica postane članica Europske komisije, dodavši da će resor koji će Hrvatskoj pripasti biti poznat nakon konzultacija, za dva do tri tjedna

Ante Sanader politički tajnik HDZ-a

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković kazao je kako su na sjednici Predsjedništva donijeli tri važne odluke. Prva je potpora kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu Republike Hrvatske.

,,Konsenzualno, svi članovi Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a iskazali su i volju i želju da joj pomognu u osvajanju još jednog mandata'', poručio je.

Druga odluka - Hrvatska demokratska zajednica i sva njena tijela podržavaju prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije iz Republike Hrvatske.

,,S obzirom na njeno političko i stručno iskustvo - tri puta je izabrana u Europski parlament, 2013. i 2014. te 2019. godine - bit će kvalitetna predstavnica RH u Komisiji Ursule von der Leyen'', kazao je Plenković.

Treća odluka je da Ante Sanader postane novi politički tajnik HDZ-a. ,,Na temelju svih njegovih dosadašnjih postignuća - bio je, među ostalim, i župan i potpredsjednik Hrvatskog sabora - smatram da on može bitno pridonijeti radu HDZ-a i u kontekstu izbornih izazova'', naglasio je Plenković.

Resor u EK poznat za 2-3 tjedna

Premijer Plenković izvijestio je o prijedlogu da sadašnja hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica postane članicom Europske komisije, dodavši da će resor koji će Hrvatskoj pripasti biti poznat nakon konzultacija, za dva do tri tjedna.

"U tim razgovorima znamo što su naše ambicije i siguran sam da će, kada dođe vrijeme, za dva i pol, tri tjedna, hrvatska javnost biti jako zadovoljna. Ja sam izrazito zadovoljan već sada", rekao je Plenković novinarima.

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Komisiji Ursule Von der Leyen Dubravka Šuica, izravno je izabrana europska zastupnica u tri mandata.

Plenković je rekao da se o sastavu EK-a vode intenzivni i diskretni razgovori te da Hrvatska zna što želi.

Upitan hoće li Hrvatska dobiti i potpredsjedničko mjesto u EK-u, ponovio je: "Bit ćete jako zadovoljni".

Kritike o mogućim proceduralnim propustima jer je eurozastupnica Šuica razgovor s izabranom predsjednicom Europske komisije već obavila, premijer Plenković je odbacio kao odraz nepoznavanja europskih poslova.

"Kad zemlje kandidiraju svoje predstavnike, tj. svoje buduće članove Europske komisije onda se, prije nego što se formalne procedure dovrše, vode neformalne konzultacije. Te neformalne konzultacije osiguravaju da se izbjegnu situacije koje su se događale s nekim drugim zemljama. Trivijalnosti je li se na taj način poštuju procedure odraz su neznanja i malicioznosti, a ne poznavanja europskih poslova", rekao je.

Velikosrpska agresija na Hrvatsku početkom 90-ih jasna je činjenica svakom hrvatskom dužnosniku

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zamolio da u svojim istupima ne koristi izraz velikosrpska agresija, predsjednik hrvatske Vlade naglasio je povijesnu činjenicu da se velikosrpska agresija dogodila.

"Ne znam za taj razgovor, koji se navodno dogodio, ali velikosrpska se agresija na Hrvatsku dogodila, mi smo imali okupirano između četvrtine i trećine našeg teritorija. Znamo kako je ona provedena. Uz potporu tzv. JNA, uz pobunjenike na našem teritoriju, uz dirigirano vodstvo koje je dolazilo iz Beograda. Ta je činjenica vrlo jasna za svakog hrvatskog dužnosnika, a naročito za politiku Vlade Republike Hrvatske", zaključio je Plenković, dodavši da u Hrvatskoj traje pretkampanja za predsjedničke izbore te da takve teze u eter stavljaju oni koji ne žele dobro predsjednici Republike.

Izvor: Hina /Vlada