Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Opatija | 20. 8. 2019.

Hrvatska kandidatkinja za europsku povjerenicu bit će Dubravka Šuica

Premijer Plenković poručio je da je Vladina politika o plaćama u zdravstvu jasna, a to je da sve što poduzima mora biti održivo za hrvatski proračun

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u otvorenju 6. Svjetskog prvenstva mladih u bridžu. Po dolasku u Opatiju dao je izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na niz aktualnih tema.

Povjerenica Europske komisije

Predsjednik Vlade kazao je novinarima da će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti Dubravka Šuica.

"Nakon internih konzultacija i razgovora s novom predsjednicom EK-a Ursulom von der Leyen sutra ćemo na sjednici užeg kabineta donijeti odluku da Vladi, a potom i Odboru za europske poslove Hrvatskoga sabora predložimo Dubravku Šuicu za novu članicu Europske komisije u ime Republike Hrvatske", rekao je premijer.

Osvrnuo se također na medijske napise o tome da se Dubravka Šuica još jučer sastala s budućom predsjednicom Europske komisije te je odbacio tumačenje tog sastanka i prije formalnog prijedloga kao zaobilaženje hrvatskih institucija odnosno nadležnoga saborskog odbora.

"Kada predlažete budućeg povjerenika Europske komisije iz svoje zemlje, poanta je u tome da se unaprijed dogovorite o kandidatkinji, a nadamo se i o portfelju. I da nakon toga sve to dobro prođe. Tako postupaju i sve druge zemlje, treba malo poznavati tehnologiju djelovanja. To činimo na način koji je dobar i koristan za hrvatske interese i jačanje našeg položaja u Europskoj uniji", poručio je premijer.

U našem mandatu rastu i mirovine i plaće

Upitan o plaćama u zdravstvu, premijer je poručio da je Vladina politika jednostavna i jasna, a to je da sve što se poduzima bude financijski održivo za hrvatski proračun.

"Radimo u dobroj vjeri. Naravno da su svi granski kolektivni ugovori za različitite sindikalne predstavnike prigoda da pokušaju ispregovarati nešto više za svoju branšu. Mi ćemo učiniti što možemo u okvirima koji su realni. U našem mandatu rastu i mirovine i plaće, i prosječne i minimalne, vidi se i efekt gospodarskih reformi, a to je bio cilj programa naše vlade. Prema tome, stvari idu dobro", istaknuo je premijer.

O odlasku medicinskih sestara predsjednik Vlade je kazao da je riječ o problemu koji nije svojstven samo Hrvatskoj nego je prisutan u mnogim zemljasma srednje i istočne Europe.

"Pogledajte malo brojke, vidite koliko su plaće rasle u mandatima vlada prije naše, pa ćete lako uvidjeti kad je bilo bolje, a kad je bilo lošije", dodao je.

Za novog političkog tajnika HDZ-a bit će predložen Ante Sanader

Plenković je potvrdio da će sutra Predsjedništvu stranke za novog političkog tajnika HDZ-a predložiti Antu Sanadera.

Što se tiče izvida koje policija i Uskok provode na otoku Braču, predsjednik Vlade podsjetio je na to da je riječ o aktivnostima koje se provode na temelju sudskog naloga i rekao da drugih komentara nema.

Upitan o diplomatkinji Elizabeti Mađarević, premijer Plenković poručio je da nije vidio službeni komentar njemačkih institucija te da je njemački veleposlanik u Hrvatskoj razgovarao s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

"To je pitanje koje je Ministarstvo riješilo", zaključio je predsjednik Vlade.

Izvor: Hina/Vlada