Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Barban | 18. 8. 2019.

MVEP je dobro reagirao kada je povukao Mađarević

Nakon obilaska tvrtki u Poduzetničkoj zoni Barban te uručenja odluke o darovanju trkališta općini, što je znak Vladine podrške promociji istarske i hrvatske kulturne baštine, premijer Plenković razgovarao je s novinarima

MVEP je dobro reagirao

Plenković se osvrnuo se na istupe prve tajnice hrvatskoga veleposlanstva u Berlinu Elizabete Mađarević na društvenim mrežama.

"Mislim da su ministar Grlić Radman i Ministarstvo dobro reagirali kad su je povukli i oddlučili provesti inspekciju. Ako se pokaže da je riječ o povredi službene dužnosti, a čini mi se da je tako, ako je to dakle točno i nije posrijedi hakiranje, onda je to katastrofa", reko je Plenković.

Dodao je da je takvo ponašanje krajnje neprihvatljivo, podsjetivši na to da je i sam bio diplomat te da se takve stvari ne čine kada je netko na dužnosti i u zemlji primateljici.

Na pitanje zašto Mađarević odmah nije dobila otkaz odgovorio je da za to postoji pravna procedura.

Kandidat za europskoga povjerenika sljedeći tjedan

Na pitanje kada će Hrvatska dobiti veleposlanika u Njemačkoj predsjednik Vlade rekao je da će se novi veleposlanik odabrati u dogovoru s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Kandidat za europskog povjerenika bit će predložen ubrzo, sve će se znati idućega tjedna. "Potrebna je i sjednica Vlade i saborskog odbora za europske poslove. Sve će biti riješeno u roku, a kontakt s predsjednicom Komisije postoji", istaknuo je Plenković, dodavši da taj rok istječe krajem sljedećeg tjedna.

Horizontalan pristup povišicama u državnim i javnim službama

U vezi s povišicama u državnim i javnim službama i različitim najavama pojedinih ministara o visini povišice premijer je podsjetio na stav Vlade o horizontalnom pristupu. "Što je fiskalno održivo to ćemo učiniti", rekao je.

Nepristojno je govoriti o diskriminaciji Istre

Na pitanje da komentira nedavne izjave pulskog gradonačelnika Borisa Miletića o diskriminaciji Istre zbog Uljanika premijer je ustvrdio da nema govora o diskriminaciji Istre. Istaknuo je da su došli u Barban istarskim ipsilonom koji se dovršava, naglasivši ujedno velik angažman više ministarstava u brojnim projektima važnim za razvoj Istre.

"Govoriti o diskriminaciji Istre bilo bi ne samo faktički netočno nego i nepristojno", rekao je.

Obrazovna reforma jedna je od najbitnijih strukturnih reformi

Na pitanje o kritikama na račun kurikularne reforme predsjednik Vlade odgovorio je da kritike uvijek mora biti i da ona ponekad dovodi do korekcije.

Smatra da su tijekom prošle godine, uz snažan angažman ekspertne radne skupine koju je predvodio njegov savjetnik Radovan Fuchs, angažman stručnjaka, ministarstva i posebnog stručnog povjerenstva na čijem je čelu njegov savjetnik akademik Kusić poduzeli velike iskorake u reformi.

Kao najvažnije ističe da su sve promjene napravili konsenzualno, a za primjer navodi kurikulume iz hrvatskog jezika i povijesti, koji su usvojeni jednoglasno.

"Obrazovna reforma jedna je od najbitnijih strukturnih reformi ako mislimo uhvatiti korak s četvrtom industrijskom revolucijom i prilagoditi se, kao što su se ovi sjajni poduzetnici iz Infobipa u Vodnjanu prilagodili i našli globalnu nišu da naprave proizvode te zapošljavaju, zarađuju i stvaraju nove vrijednosti. To je bit obrazovne refome", rekao je Plenković.

Vlada je za Uljanik učinila sve što je mogla

Na pitanje o predstavnicima Uljanika koji su došli u Barban, predsjednik Vlade kazao je da je uvijek za dijalog i poznaje ljude koji su došli, jer su se sastajali i u Uljaniku i u zgradi Vlade.

Podsjetio je da je Vlada isplatila 4,5 milijarde kuna za jamstva Uljanika. Izrazio je žaljenje što novac nije išao radnicima nego bankama, ali je dodao i da su napravili sve što su mogli. "Dali smo dodatno jamstvo, platili sve plaće praktički 11 mjeseci Uljaniku i 3. maju. Uljanik je u stečaju, a što se tiče 3. maja mislim da smo našli rješenje koje će omogućiti na jedan financijski neutralan način da se dovrše brodovi, u međuvremenu naprave iskoraci u restrukturiranju i promjeni vlasničke strukture, a u tom procesu može sudjelovati i Uljanik", zaključio je Plenković.

Rješenje za pulsku bolnicu

Za gradnju bolnice u Puli predsjednik Vlade naglasio je da se o tome vode razgovori te da će se naći rješenje, kao što ga je Vlada pronašla i za bolnicu u Rijeci.

"Bolnica u Puli je bitna i riješit će se do kraja", obećao je Plenković.