Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Barban | 18. 8. 2019.

325 godina tradicije i vrijedne kulturne baštine Istre i Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Općinu Barban, gdje je nazočio 44. Trci na prstenac

Trkalište darovano Općini Barban

U Poduzetničkoj zoni Barban obišao je tvrtke A.B.S. i IZO, koje se bave proizvodnjom plactične i alumijijske stolarije odnosno strojeva i opreme za prehrambenu industriju. Nazočio je također svečanom uručenju odluke o darovanju zemljišta na kojemu se nalazi trkalište Općini Barban.

Predsjednik Vlade tom je prigodom pozdravio sve nazočne u Centru za posjetitelje Barban, koji je, kako je rekao, novostvorena vrijednost u odnosu na prošlogodišnju Trku, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva turizma i Općine Barban.

"Dakle, dvije važne stvari, ovaj moderni, interaktivni način prezentacije Trke na prstenac s 325-godišnjom tradicijom obnovljenom 1976, koja je, kao još jedan dokaz velike kulturne baštine Istre i Hrvatske, 2016. uvrštena u Popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske", istaknuo je predsjednik Vlade:

"Posebno mi je drago da smo za današnju Trku pripremili ovaj ugovor koji će ministar državne imovine uručiti načelniku općine, gospodinu Pausu, kojim se zemljište na kojem se održava ova Trka dodjeljuje Općini Barban.

Kazao je da se radi o dijelu šire politike Vlad u smislu decentralizacije. Naglasio je da je dodjela imovine važne za budućnost Trke na prstenac i poruka Općini Barban i Društvu koje brine o ovoj tradiciji kako Vlada Republike Hrvatske želi da Trke budu što bolje uređene.

"Siguran sam i da se povećava broj društava koje sponzoriraju Trku na prstenac te da ćemo ubuduće vidjeti i njihovu veću kompetitivnost, bolju organiziranost te privlačnost Barbanštine brojnim posjetiteljima Istre tijekom ljetnih mjeseci", poručio je Plenković.

44. Trka na Prstenac

Predsjednik Vlade potom je sudjelovao u svečanom programu 44. Trke na prstenac.

Pozdravivši visoke uzvanike, izrazio je zadovoljstvo ne samo uručivanjem ugovora između Ministarstva državne imovine i Općine Barban o darovanju zemljišta na kojem se Trka na prstenac održava, nego i posjetom novom Centru za posjetitelje u Barbanu.

"Centar na krasan, interaktivan način brojnim turistima i svim zainteresiranima predstavlja veliku kulturnu baštinu Barbana, Istre i Hrvatske – 325 godina tradicije koju intenzivno njegujete od 1976. godine. Na tome vam čestitam”, poručio je Plenković u svom govoru, zaželjevši natjecateljima mnogo uspjeha te da svi zajedno svjedočimo još jednoj lijepoj trci.