Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Opatija | 7. 8. 2019.

Mjere fiskalne decentralizacije pomogle su razvoju Opatije

Premijer Plenković razgovarao je s opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem o sinergiji rada Vlade i Opatije u realizaciji ulaganja u infrastrukturu i turizam, mjere demografske revitalizacije te korištenju fondova EU-a za razvoj Opatije i Rijeke

Ubrzati projekte iz integriranog teritorijalnog ulaganja za razvoj Rijeke i Opatije

Plenković je nakon sastanka kazao da Opatija prednjači po svojim infrastrukturnim ulaganjima, osobito u posljednje vrijeme povezanim s politikom demografske revitalizacije.

"Dodatne mjere u odnosu na ono što postoji na državnoj razini imaju efekta i u Opatiji se rađa više djece", rekao je.

Ustvrdio je da su ovdje mjere fiskalne decentralizacije polučile odličan efekt, te je grad postao jači akter u realizaciji projekata.

"Bitno je ubrzati projekte iz integriranog teritorijalnog ulaganja, u ovom slučaju u sklopu riječke aglomeracije, te očekujemo da Ministarstvo regionalnog razvoja i sve nadležne službe ubrzaju postupke, rekao je.

Najavio je raspisivanje natječaja u okviru Ministarstava unutarnjih poslova i regionalnog razvoja za gradnju nove zgrade opatijske javne vatrogasne postrojbe.

Na novinarski upit o manjem broju turista u srpnju u Hrvatskoj, predsjednik Vlade kazao je da se o tome mnogo razgovaralo u Vladi.

"Nitko od konkurenata ne spava, velike zemlje poput Turske i Egipta, vraćaju se na tržište i subvencioniraju zračne linije i turističke aranžmane. Mi se moramo prilagođavati promjenama, dizati kvalitetu, ulagati, za postavljenu cijenu dati odgovarajuću uslugu", istaknuo je.

Proslava u Kninu bila je dostojanstvena

Komentirajući ponovno izvikivanje pozdrava „Za dom spremni“ u Kninu na svečanosti obljetnice Oluje, rekao je da bi na to trebala reagirati policija, a potom, ako se tako procijeni i sudovi.

"Koliko shvaćam, policija stalno ponavlja da bez obzira na brojne aktivnosti koje pokrenu, na kraju ne završi kako su mislili“, odgovorio je, dodajući da policija, kad misli da je bilo prekršaja, mora reagirati.

Proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu, predsjednik Vlade smatra dostojanstvenom.

"Cijela proslava je jako lijepo prošla, bila je dostojanstvena, s porukama, govorima i ozračjem“, ocijenio je.

2016. brzo smo podigli HDZ čvrsto na noge

Na novinarski upit, Plenković je u Opatiji izjavio da je Tomislav Karamarko, koji je nagovijestio da bi se ponovno mogao kandidirati za predsjednika HDZ-a, imao svoju prigodu, ali da stvari idu dalje.

“Vjerujem i u razboritost hrvatskih birača, jer ljudi vide gdje tko zemlju vuče. Karamarko je imao svoju prigodu, sigurno je dao doprinos, ali stvari idu dalje“, rekao je Plenković.

Dodao je da je HDZ demokratska stanka i ima svoj statute te da tko god želi izaći s programom i platformom je dobrodošao.

"Nećemo bilo kome govoriti što da misli, radi ili kada da komunicira", rekao je.

Plenković je podsjetio da je Karamarko vodio stranku prije više od tri godine te da su tada sami srušili svoju vladu, nisu uspjeli rekonfigurirati parlamentarnu većinom te je Karamarko napustio tu dužnost.

"Mi smo 2016. brzo podigli HDZ čvrsto na noge, zadobili povjerenje birača, vodimo Vladu, ostvarujemo odlične gospodarske rezultate, jačamo međunarodni položaj zemlje i nastojimo smanjiti polarizaciju u društvu“, istaknuo je.

Komentirajući Karamarkove tvrdnje da je previše udaljio stranku od birača, ustvrdio je: "Nismo se ni od kog udaljili, naprotiv, smatramo da je politika koju vodimo zdrava za hrvatsko društvo i za HDZ".

Upitan može li više kandidata štetiti jedinstvu stranke u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, Plenković je kazao da su to odvojeni procesi, te da ne vidi zašto netko unutar HDZ-a ne bi bio lojalan u kampanji.

Kazao je da se osjeća siguran na mjestu predsjednika HDZ te d se ne pribojava da će se protukandidati udružiti protiv njega.

(Izvor: HINA)