Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 6. 8. 2019.

Deblokada, nastavak proizvodnje i strateški partner za 3. maj

Nakon obilaska brodogradilišta 3. maj i razgovora s predsjednikom uprave Edijem Kučanom predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da ohrabruje ono što je danas čuo u Rijeci

"Vidim visok stupanj motiviranosti Uprave i radnika 3. maja da dovrše narudžbe koje su u brodogradilištu, a i drugu fazu, a to je – nakon što se napravi plan koji će omogućiti deblokadu računa, pripremu proizvodnje i zatvaranje financijske konstrukcije za brodove koji su tu – u konačnici pronalazak strateškog partnera," izjavio je premijer Plenković novinarima nakon obilaska brodogradilišta.

Istaknuo je da je 3. maj za Rijeku, baš kao Uljanik za Pulu, identitetsko pitanje broj jedan te naglasio tradiciju brodogradilišta, njihovo znanje i knjigu proizvedenih i isporučenih brodova koji su plovili brojnim morima diljem svijeta.

"Ovo je pitanje i pravno i financijsko i ekonomsko i naravno stručno u pogledu znanja koja brodogradilišta imaju," kazao je Plenković.

Dodao je da sve uključene institucije – ministarstva i Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod, imaju zadaću da pronađu pravno čvrst okvir koji omogućuje potpunu provedbu prošlotjednoga Vladina zaključka. "To je treba učiniti u što kraćem roku," istaknuo je.

Predsjednik Vlade podsjetio je da su minimalne plaće radnicima 3. majaisplaćene iz državnog proračuna, dodavši da se s Upravom dogovara način isplate plaća za radnike za cijelo razdoblje u kojem ih nisu dobivali.

Premijer je kazao da je jedno od glavnih pitanja današnjeg sastanka bilo ima li 3. maj dovoljno radnika za dovršetak ovih brodova. "Trenutno je ovdje zaposleno preko 740 ljudi. Prema informacijama, 51 posto je vezano baš za proizvodnju, a još gotovo 30 posto čini pomoćni dio koji podupire proizvodnju. Prema tome, dio radova i za dovršetak ova tri broda obavili bi zaposlenici Uljanika, dio bi, kao što je to i običaj pri izgradnji brodova, radili kooperanti. U financijskoj konstrukciji obuhvaćeni su svi ti računi," rekao je Plenković, dodavši da su sva rješenja i financijska konstrukcija u skladu s europskim propisima.

U premijerovoj pratnji bili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.