Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Knin | 5. 8. 2019.

Oluja je simbol pobjede u Domovinskom ratu i hrvatske slobode

Premijer Andrej Plenković i svi članovi Vlade sudjelovali su u  svečanom obilježavanju 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije »Oluja« u Kninu

Nakon susreta s obiteljima poginulih branitelja i s hrvatskim ratnim vojnim invalidima, uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednicu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljanu Alvir te vojne i policijske dužnosnike, sudjelovao je u polaganju zajedničkoga vijenca u ime Republike Hrvatske te paljenju svijeća na spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" na glavnome kninskom trgu.

Slobode ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja

Po završetku programa proslave, predsjednik Vlade dao je izjavu za medije.

"Oluja je simbol hrvatske pobjede u Domovinskome ratu, simbol slobode, simbol oslobađanja okupiranih područja", kazao je Plenković, dodajući da je u današnjim prigodnim obraćanjima, zajednički poslana poruka da slobode, demokracije i države kakvu danas imamo, ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja. "Stoga je svima nama briga o trajnoj skrbi i poboljšanju njihovog položaja, jedna od ključnih zadaća", istaknuo je.

"I stoga, iduće godine, kada zahvaljujući hrvatskim braniteljima imamo prigodu biti na čelu Europske unije, organizacije od skoro pola milijarde ljudi, mislim da je jedino ispravno da tu veliku zadaću posvetimo hrvatskim braniteljima, njihovim obiteljima i njihovoj žrtvi za slobodu domovine", poručio je.

Potpora Kolindi Grabar-Kitarović

Na pitanje o predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović, koja je spomenula da će idućih pet godina biti hrvatska predsjednica, te znači li to da će već sutra objaviti svoju kandidaturu, predsjednik Vlade je odgovorio: "Ja sam suglasan s tom ambicijom, a hoće li to biti sutra, ona će odlučiti. Ona je kandidatkinja i sigurno će ići u još jednu pobjedu na predsjedničkim izborima", izjavio je.

Uključivanje svih manjina i poštivanje njihovih prava

Na pitanje o izjavama srbijanskoga predsjednika Vučića o Oluji, predsjednik Vlade je kazao:

"Moramo se prisjetiti da je blokada Hrvatske krenula 17. kolovoza 1990. Jako se dobro sjećamo balvan-revolucije, sjećamo se pobune, okupiranja hrvatskih teritorija, sjećamo se uloge tzv. JNA okupiranih područja do '95. godine te hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja koji su oslobodili našu domovinu. Sjećamo se i mudrosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je uz pomoć Ujedinjenih nacija mirno reintegrirao hrvatsko Podunavlje, izbjegavši nove žrtve", naglasio je.

Istaknuo je da je poruka, koju je i danas poslao da današnja, moderna Hrvatska, koja cijeni svoju prošlost, ali i isto tako gleda i u budućnost, ima političke volje i snage za uključivanje svih manjina i poštivanje svih njihovih prava, sukladno hrvatskim zakonima i preuzetim međunarodnim dokumentima.

"Moderna Hrvatska, svjesna svoje snage i svog međunarodnog položaja, želi urediti svoje odnose sa susjednim državama i očekuje da se prava hrvatskih manjina poštuju na jednak način kao što ih mi štitimo u Hrvatskoj", dodao je.

Novinare je zanimao stav premijera o primjedbama da predsjednički kandidati, pa i predsjednica Republike koriste Oluju u svojim kampanjama.

"Predsjednica je predsjednica, najviša i jedina s izravnim mandatom od svih hrvatskih građana, odsvih dužnosnika koji smo ovdje - Što se tiče ostalih, Hrvatska je, kao što znate, demokracija, slobodna zemlja. Svatko se pozicionira na svoj način, a siguran sam da će većina hrvatskih ljudi znati izabrati najbolje", kazao je Plenković.

Svaki dolazak na kninsku tvrđavu izaziva mnoštvo emocija

Zamoljen da komentira zbivanja sa koncerta Marka Thompsona na splitskoj rivi, gdje su se mogli čuti uzvici "ZDS", predsjednik Vlade kazao je da je sinoć bio na večeri sa sinjskim alkarima, te da to nije vidio niti čuo.

Novinare je također zanimalo mišljenje o govoru predsjednice na prijemu za ratne generale.

Predsjednik Vlade kazao je da s time nije bio upoznat.

"Sve se odvijalo u isto vrijeme, svi smo se rasporedili na svoje dužnosti, ali siguran sam da svaki dolazak na kninsku tvrđavu izaziva puno emocija, pa i kod najviših državnih dužnosnika", zaključio je.