Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sinj | 4. 8. 2019.

Sinjska je alka spoj tradicije, zajedništva i naših vrijednosti

Nakon što je prisustvovao 304. Sinjskoj alci, predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je slavodobitniku, alkaru Frani Ivkoviću

"Sinjska alka sjajna je tradicija Cetinske krajine i prigoda da uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja još jednom osjetimo spoj tradicije, zajedništva i naših zajedničkih vrijednosti," rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković danas uoči početka natjecanja. 

Komentirajući predsjedničinu izjavu u kojoj je izrazila žalčjenje zbog toga što rekonstrukcija Vlade nije obuhvatila i zdravstvo, premijer je rekao da je to bila najveća rekonstrukcija dosada te da je po njegovu sudu to bio dobar potez, a da novi su ministri prionuli na posao.

Nekoliko smo puta smanjili izdatke za zdravstvo 

"Zdravstvo je jedan od najzahtjevnijih resora s velikim troškovima, problemi koji postoje u zdravstvu tu su godinama, u našem mandatu nekoliko smo ih puta smanjili, radimo na dostupnosti, pristupačnosti i funkcionalnosti te u okviru proračunskih ograničenja nastojimo riješiti sve naslijeđene probleme radeći na dobrobit korisnika zdravstvenih usluga, svih građana, osiguranika i pacijenata, a u konačnici i svih zdravstvenih djelatnika", rekao je predsjednik Vlade.

Predsjedničke ovlasti ne treba povećati

Na pitanje hoće li predsjednica Grabar-Kitarović danas objaviti svoju kandidaturu premijer je odgovorio da nije stekao dojam da će to biti sada, nego nakon Sinjske alke i proslave Dana pobjede u Kninu.

Plenković je također rekao da se nije susreo s predsjedničkim kandidatom Miroslavom Škorom, a na pitanje kako komentira njegove namjere da u slučaju pobjede poveća predsjedničke ovlasti odgovorio je da ne misli da ih treba povećati.

Posljednji koji se veoma mnogo bavio ustavnim promjenama bio je bivši predsjednik Josipović, dodao je Plenković. Gotovo se pola njegovog programa temeljilo na promjenama ovlasti predsjednika a iako je bio pred drugim mandatom, izgubio je.

Izvor: Vlada / Hina