Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 28. 7. 2019.

Krivce za požar treba privesti pravdi

Premijer Plenković odgovarao je u Dubrovniku na pitanja novinara o saniranom požaru u Šibensko-kninskoj županiji te o predstojećem posjetu novoizabrane čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj

Komentirajući uhićenje osobe osumnjičene za izazivanje velikog požara u Šibensko-kninskoj županiji, Plenković je izjavio da je važno da policija obavlja svoj posao i da svi počinitelji budu privedeni pravdi.

Plenković je svim vatrogascima koji su gasili požar zahvalio na požrtvovnosti te dodao da je cijeli sustav dobro funkcionirao, pri čemu je najvažnije to što nije bilo žrtava.

„Požar je bio velik i imali smo nekoliko ozlijeđenih vatrogasaca kojima želim brz oporavak. Nije bilo većih šteta po kuće i infastrukturne objekte. Angažirani su, uz vatrogasce iz Šibensko-kninske i susjednih županija, i Hrvatska vojska te je sustav jako dobro reagirao usprkos veličini požara i jakom vjetru“, rekao je Plenković.

Na pitanje o predstojećem posjetu Hrvatskoj novoizabrane čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen premijer je odgovorio da mu je drago što je dobila većinsku potporu u Europskom parlamentu.

"Dolazak nove predsjednice Europske komisije u Hrvatsku kao treću zemlju koju posjećuje nakon Francuske i Poljske značajan je zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice Europske unije koja će 2020. godine prvi put predsjedati Vijećem Europske Unije."

Napomenuo je da je ključni cilj pregovora u Europskom parlamentu bio da relativni pobjednik izbora, Europska pučka stranka, dobije svojeg predsjednika Komisije.

"Nažalost, izbor glavnog kandidata Manfreda Webera bio je blokiran, ali smo na kraju uspjeli dobiti jako dobru kandidatkinju koja dobro poznaje i koja je posjećivala Hrvatsku, koja je u odličnim je odnosima s našim ministrom obrane Krstičevićem, a ima i veliko iskustvo četiriju mandata u njemačkoj vladi“, rekao je Plenković.

Izvor: Hina / Vlada