Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 10. 12. 2013.

Rasprava o novom Europskom fondu za prilagodbu globalizaciji

Zastupnik Plenković pozdravio je izvješće kolegice Harkin i Odluku o nastavku rada Europskog globalizacijskog fonda u novom sedmogodišnjem okviru te podsjetio da je njegovo prvo izvješće u Europskom parlamentu bilo posvećeno pružanju financijske potpore za više od 300 radnika koji su postali tehnološki višak u regiji Valencija iz tog Fonda

Naglasio je kako je u sklopu provedbe važno pomoći radnicima koji su otpušteni uslijed gospodarske krize, kao i radnicima koji su zaposleni na određeno vrijeme, samozaposlenima i onima koji se ne obrazuju, a u regijama s visokom stopom nezaposlenosti mladih.

Istaknuo je kako je Europski fond za prilagodbu globalizaciji u 2012. pomogao ukupno 15.700 radnika koji su primili otkaze uslijed gospodarske krize te kako je isti dodijelio više od 73,5 milijuna eura pomoći radnicima u 11 država članica, uz dodatnih 51,7 milijuna eura državnih sredstava.

Plenković je dodao kako je Fond postao dostupan i Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije čime se otvaraju mogućnosti za apliciranje onim sektorima koji su pogodile negativne posljedice globalizacije. Povjereniku Andoru još jednom je poručio da Komisija pomogne sredstvima iz Europskog socijalnog fonda radnicima u otpremništvu koji su postali tehnološki višak nakon ulaska Hrvatske u EU.