Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 12. 12. 2013.

Eko-inovacije kao poticaj za stvaranje radnih mjesta i rast

Plenković je govorio u kontekstu prihvaćanja izvješća zastupnice Kadenbach o ekološkim inovacijama kao instrumentu za poticanje stvaranja radnih mjesta i gospodarskog rasta kroz politiku okoliša

Podsjetivši da je nedavno u Zagrebu organizirao panel na temu zaštite okoliša, klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije, Plenković je naglasio da je pozitivno

da se o temi zaštite okoliša govori i s aspekta zapošljavanja koje  je u ovom trenutku jedan od glavnih problema s kojima se susreću članice Europske unije.

Budući da ekološki prihvatljiva rješenja privlače novu generaciju visokotehnološke proizvodnje i usluga, investiranjem u projekte ekoloških inovacija povećat  će se europsku konkurentnost i stvoriti nova visokokvalificirana radna mjesta. Ta ce radna mjesta zbog korištenja inovativnih tehnologija biti mogućnost za zapošljavanje mladih.

Plenković je rekao da europske ekološke industrije zapošljavaju 3,4 milijuna ljudi, a godišnji promet procjenjuje se na oko 319 milijardi eura (2,5% BDP-a). Naglasio je da bi ekološke inovacije trebale imati koristi od financijskih instrumenata EU poput „Unija inovacija“, „Resursno učinkovita Europa“, Obzor 2020 i kohezijske politike.