Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 6. 2019.

Ponosni smo na postignuća našeg najtrofejnijeg športa, vaterpola

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovali su u predstavljanju knjige Željana Konsua o Vaterpolskom klubu Jug »Pet do 100« u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski

Uvodno pozdravivši okupljene predsjednik Vlade kazao je kako je vaterpolo najtrofejniji hrvatski šport.

"Volim vaterpolo, to je naš najtrofejniji hrvatski šport, kojim sam se i sam u školskim danima bavio", rekao je.

Čestitavši svim generacijama Jugovih vaterpolista Plenković je izrazio zadovoljstvo izlaskom monografije koja je podsjetnik na sve što su generacije VK Juga napravile u proteklih gotovo stotinu godina za hrvatski športski identitet.

"Vaterpolo je šport fantastičnih, vrijednih ljudi, koji su promovirali Hrvatsku i donijeli nam vrstu međunarodnog pozicioniranja koja je nezamjenjiva. Brojni su trofeji koji su jugaši i vaterpolisti igrajući za Hrvatsku reprezentaciju donosili kući", naglasio je.

Ova je vlada stavila poseban naglasak na hrvatski šport

Dodao je da je ova Vlada stavila poseban naglasak na hrvatski šport otvorivši Središnji državni ured za šport, koji vodi Janica Kostelić, te je za 50 posto povećala izdvajanja za razvoj športa.

"Nedavno smo donijeli i prvi strateški akt planiranja u području športa - Nacionalni program športa 2019. – 2026. te smo prvi put za hrvatski šport osigurali i sredstva iz Europskog socijalnog fonda, dodatnih 100 milijuna kuna", istaknuo je Plenković.

Dodao je da će se sa središnje razine nastaviti pomagati lokalnoj upravi i samoupravi u financiranju športskih aktivnosti, kao i sa stipendiranjem i školovanjem na visokim učilištima osvajača medalja koje treba proširiti i na hrvatske športaše.

Zakonskim izmjenama riješit ćemo pitanje vrhunskih trenera

Plenković je najavio i zakonske izmjene u smjeru rješavanja pitanja vrhunskih trenera.

"Promijenit ćemo zakon u tome pogledu jer bez vrhunskih trenera nema vrhunskih športaša, ni vrhunskih rezultata."

Završno, izrazio je vjeru u još puno športskih uspjeha koje će Jug i Hrvatska vaterpolska reprezentacija donijeti cijeloj zemlji.

Teme