Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 11. 12. 2013.

Pomorsko prostorno planiranje i upravljanje obalnim područjem

Zastupnik Plenković govorio je o izvješću kolegice Meissner o pomorskom prostornom planiranju i integriranom upravljanju obalnim područjem

Posrijedi je dio europske pomorske politike koji je veoma važan za jačanje gospodarstva, stvaranje radnih mjesta i zaštitu morskog okoliša.

Kazavši da čak 50% stanovništva Europske unije živi u obalnim područjima, Plenković je istaknuo kako je bitno da države članice uz potporu europske razine planiraju pomorska prostorna područja i upravljanje obalnim područjima. Važno je da takva suradnja bude primjereno decentralizirana po načelu supsidijarnosti, tako da države članice imaju ključnu ulogu u donošenju odluka.

Dodao je kako je bitno da se u strategijama upravljanja priobalnim područjima uzme u obzir i korištenje prirodnih resursa posebno u energetici, razvoju infrastrukture, luka, pomorskih radova, ribarstva i akvakulture, upravljanja ekosustavima te njihova zaštita na priobalnim lokalitetima koji su ponekad ugroženi klimatskim promjenama.

Plenković je zaključio kako bi Hrvatskoj, koja ima čak 1244 otoka, od toga 50 stalno naseljenih, ova direktiva mogla pomoći da se usredotoči na razvoj otoka i luka te povećanje kvalitete života stanovništva na otocima, gdje ima ukupno 344 grada i naselja.