Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 6. 6. 2019.

Razvoj Zračne luke Dubrovnik sufinancira se iz fondova EU-a

Premijer Plenković i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sastali su se u Zračnoj luci Dubrovnik, gdje se izvode radovi druge faze razvojnog projekta koji se sufinancira sa 158 milijuna eura iz fondova EU-a

Uz predsjednika Vlade bili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković i direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić.

U izjavi medijima, predsjednik Vlade Plenković kazao je da su predsjedniku Europske komisije Junckeru predstavili tijek i realizaciju jačanja i izgradnje cijele infrastrukture dubrovačke Zračne luke, istaknuvši da je riječ o važnom projektu koji se sufinancira europskim sredstvima u iznosu od 158 milijuna eura.

"Projekt je znatno povećao kapacitete prometa u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a samim time i podigao kvalitetu turizma u najjužnijem i najatraktivnijem dijelu Hrvatske", naglasio je Plenković.

Izvijestili smo ga, dodao je predsjednik Vlade, i o tijeku izgradnje Pelješkoga mosta, koji je strateški važan za povezivanje južnog dijela Hrvatske sa ostalim dijelom zemlje. Ocijenio je da projekt jako dobro napreduje, podsjetivši da se i on sufinancira europskim sredstvima u ukupnom iznosu od 357 milijuna eura.

Predsjednik Vlade kazao je da se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji europskim sredstvima obnavlja i vodno-komunalna infrastruktura, kulturna baština, studentski domovi te brojni drugi projekti, istaknuvši da se ova Županija ubraja u najuspješnije hrvatske županije u apsorpciji europskih sredstava.

Premijer je najavio da će se razgovori s predsjednikom Europske komisije Junckerom nastaviti kasnije popodne i tijekom večeri, a sutra je glavni sastanak u Zagrebu. Dodao je da će razgovarati o nizu aktualnih tema, od strateškog programa EU-a koji je okvir rada budućega Vijeća i Komisije, a Europsko vijeće bi ga trebalo usvojiti 21. lipnja, do politike proširenja.

"Nakon što je Europska komisija iznijela redovito izvješće želimo dati svoju ocjenu spremnosti i podrške pojedinim državama jugoistoka Europe u svijetlu naše pripreme za sastanak na vrhu u svibnju, koji će se održati u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a", rekao je predsjednik Vlade.

Najavio je da će biti riječi i o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te o budućem Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021–2027).