Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 6. 2019.

Zdrav rast uz smanjenje javnog duga i proračunski višak

Premijer Plenković izjavio je da izvoznici čine 15 posto ukupnog broja hrvatskih poduzetnika, dodavši da danas gospodarski rastemo na osnovi provedbe strukturnih reformi, apsorpcije europskih sredstava i privlačenja investicija

"Kada pogledate što hrvatski izvoznici čine za gospodarstvo u pogledu zaposlenosti, dobiti, izvoza, ulaganja te novih vrijednosti koje stvaraju, onda možemo reći da su u ovoj dvorani bili oni zaista izvrsni među poduzetnicima", naglasio je.

Plenković je kazao da hrvatski izvoznici svoje znanje, energiju, trud i elan ne samo da znaju plasirati na domaće tržište, nego to rade i europski i globalno.

"Stoga njihove aktivnosti treba podržati i pozdraviti brojnim mjerama koje Vlada provodi", dodao je.

Rast gospodarstva na zdravim temeljima

U kontekstu gospodarskog rasta i uloge države, premijer je istaknuo da je Vlada prije dvije i pol godine zacrtala da želi zdravi rast.

"Taj zdravi rast nije na zaduženju, već upravo obrnuto – rast na smanjivanju javnog duga, odgovornoj proračunskoj politici, proračunskom višku, boljoj apsorpciji europskih sredstava, odgovornoj politici, provođenju strukturnih reformi i na privlačenju stranih investicija", izdvojio je.

Kako vrijeme bude odmicalo, poručio je premijer, vidjet će se efekti na hrvatsko gospodarstvo, osobito na investicije i apsorpciju europskih sredstava.

"Tamo gdje su naši partneri jedinice lokalne i područne samouprave, dakle u županije, gradovi i općine, ali isto tako i poduzetnici kojima u konačnici ide glavnina tih sredstava i koji su iskoristili tu priliku i učinili ono što je najveća uloga redistribucijske snage europskog proračuna, da se zemlje poput Hrvatske, nove članice, mogu razvijati do razine najrazvijenijih zapadnih članicama. A da istodobno lovimo korak sa susjednim zemljama srednje i istočne Europe", napomenuo je.

Snažno se pozicionirati i europski i međunarodno

Predsjednik Vlade ocijenio je da izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog deficita, procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža te vraćanje Hrvatske na investicijski rejting ljudi poput gospodina Darinka Bage i poduzetnici možda vide plastičnije, konkretnije i dublje nego što je to opća percepcija.

Istaknuo je da je daljnji korak da se kroz sljedećih otprilike četiri do pet godina provede strategija za uvođenje eura koja će dodatno osnažiti hrvatske gospodarstvenike i izvoznike.

"Gdje ćemo, uz Schengen, ući u tješnji krug zemalja Europske unije, snažno se europski i međunarodno pozicionirati te time ojačati međunarodnu aktivnost hrvatskih gospodarstvenika", kazao je.

O pismu iz GNK Dinamo

Novinare je zanimalo pismo iz GNK Dinamo upućeno premijeru i predsjednici.

"Zaprimili smo to pismo i zamolili nadležne institucije da analiziraju o čemu se radi i da vidimo ima li neki element na koji eventualno možemo odgovoriti, što bi bilo konkretno", kazao je.

Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevima Milana Bandića u vezi s udžbenicima za izborne predmete, premijer je kazao da je donesen nov zakon o udžbenicima.

"Financirat ćemo udžbenike za obvezne predmete i za one izborne. Ta je tema apsolvirana", zaključio je.