Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 6. 2019.

Islamska zajednica ima respektabilno mjesto u hrvatskom društvu

Premijer Plenković prisustvovao je svečanom prijemu u povodu obilježavanja Ramazanskog bajrama u Zagrebu

Uz tradicionalan islamski pozdrav Bajram šerif mubarek olsun čestitao je predsjedniku Islamske zajednice muftiji Azizu ef. Hasanoviću i svim muslimanima u Hrvatskoj Ramazanski bajram.

U prigodnom govoru predsjednik Vlade Plenković kazao je da je vrijeme ramazana vrijeme čovjekovog odricanja, intenzivnih molitvi te ljudske solidarnosti koja se upravo u ramazanu kao svetom mjesecu najviše pokazuje. Pritom je istaknuo da pripadaju zajednici koja ima respektabilno mjesto u hrvatskom društvu.

„Ovakvi susreti su i prigoda da se prisjetimo i posvjedočimo o dobrim odnosima Vlade s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, na čijem čelu ste upravo Vi, čovjek dijaloga, suradnje i tolerancije“, poručio je Plenković, obrativši se pritom i muftiji Azizu ef. Hasanoviću.

Dijalog sa svim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj

Podsjetio je da je Hrvatska jedna od rijetkih država u Europi, a i šire koja je još prije stotinu godina priznala Islam kao službenu religiju. A samim time, naglasio je predsjednik Vlade, zajamčila sva ljudska i vjerska prava muslimanima u Hrvatskoj, na što hrvatsko društvo može biti osobito ponosno jer smo upravo mi među prvima u Europi to učinili.

Premijer Plenković istaknuo je da Vlada, u skladu sa svojim programom, vodi konstruktivni dijalog sa svim crkvama i vjerskim zajednicama u Hrvatskoj i položaju vjere između pripadnika različitih vjerskih zajednica radi daljnjeg razvoja razumijevanja i međureligijske suradnje.

Predsjednik Vlade naglasio je da je današnji model uređenja odnosa između Vlade i Islamske zajednice u Hrvatskoj primjer svima.

„On je primjer da se otvorenim dijalogom, međusobnim poštovanjem pa i slušanjem može postići zajednički konsenzus u poštivanju slobode savjesti i vjere, temeljenom ljudskom pravu za sve naše građane. Sve smo to postigli zajedničkom suradnjom i zalaganjem", kazao je te kao jedan od primjera naveo izgradnju Islamskog kulturnog centra u Sisku, kojeg sufinancira Vlada.

„Naši odnosi u budućnosti mogu i trebali bi biti još bolji za dobrobit naše domovine i svih naših građana“, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade prisjetio se i vremena Domovinskog rata kada su se brojni muslimani u Hrvatskoj uključili u obranu svoje domovine, a mnogi od njih, istaknuo je, položili i svoje živote za njezinu slobodu.

„A posebno je poznato da se u Islamskom centru svake godine, osobito na drugi dan Ramazanskog bajrama, na dostojanstven način obilježava njihova žrtva i doprinos slobodi i neovisnosti naše Hrvatske“, kazao je.

Zahvalivši na pozivu da prisustvuje svečanom ramazanskom iftaru, premijer Plenković je još jednom u ime Vlade i svoje osobno zaželio svim muslimanskim vjernicima u Hrvatskoj sretan i blagoslovljen Bajram, sa željom da nadolazeće dane provedu u krugu svojih najmilijih i prijatelja.