Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 5. 2019.

Želimo održivi turizam, kontinuirano ulaganje i višu razinu usluge

Otvarajući 64. sastanak UNWTO-ove Komisije za Europu, premijer Plenković istaknuo je da turizam tvori 20% hrvatskog BDP-a te da je prihod od rekordne prošle sezone iznosio 12 milijardi eura uz gotovo 20 milijuna dolazaka i preko 106 milijuna noćenja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas glavnog tajnika UNWTO-a Zuraba Pololikashvilija, a nakon sastanka s glavnim je tajnikom i ministrom turizma Garijem Cappellijem sudjelovao u otvorenju 64. sastanka UNWTO-ove Komisije za Europu, koji je okupio sudionike iz više od 40 europskih zemalja.

Na sastanku će se, rekao je premijer Plenković, donijeti odluke važne za budućnost europskog turizma koje se još moraju potvrditi na glavnoj skupštini UNWTO-a najesen ove godine.

"Hrvatska je odlučila dati signal Španjolskoj i UNWTO-u, koji ima sjedište u Madridu, i to takav da ćemo otvoriti ured HTZ-a u toj zemlji", najavio je Plenković, poželjevši dobrodošlicu svima u Hrvatsku, koja po njemu ima mnogo potencijala i kapacitete za goste iz cijelog svijeta.

Naglasio je da turizam tvori 20 posto hrvatskog BDP-a te je podsjetio na to da je Hrvatska prošle godine u rekordnoj turističkoj sezoni ostvarila 12 milijardi eura prihoda od turizma, uz gotovo 20 milijuna dolazaka i preko 106 milijuna noćenja.

„Uz kontinuirano ulaganje u turistički sektor podigli smo razinu usluge, a uz konkurentnost hrvatske obale u posljednjih nekoliko godina sustavno promoviramo kontinentalni turizam“, naglasio je premijer Plenković.

Dodao je da su, uz gradove koji su uvršteni u UNESCO-ov popis svjetske baštine, mnoge destinacije na obali postale sve popularnije, osobito zbog različitih festivala i drugih kulturnih događaja.

Ali, naglasio je, Hrvatska također želi pokazati bogatstva drugih svojih regija, izdvojivši pritom kao primjer Plitvička jezera i Slavoniju.

Sljedeći Dani turizma u Slavoniji

Stoga će se upravo u Slavoniji ove jeseni održati sljedeći Dani turizma, koji će obuhvaćati prigodne manifestacije u pet slavonskih županija kako bi se uspostavila ravnoteža između hrvatskih regija u pogledu na turističku promociju.

„Uz održivi turizam, želimo naći prostor za jačanje kontinentalnog turizma i spojiti sve ono što imamo sa svojom kulturnom i prirodnom baštinom te s kvalitetom, cijenom i uslugama“, poručio je premijer Plenković.

Sastanke poput ovoga, koji okuplja predstavnike više od 40 europskih zemalja, premijer Plenković smatra osobito bitnima za uvažavanje Hrvatske u industrijskoj grani koja je za nju vrlo relevantna.

Najavio je da će se u Hrvatskoj za vrijeme njezina predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovini 2020. održati neformalan sastanak ministara turizma zemalja članica.