Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
München | 24. 5. 2019.

U nedjelju glasujmo za snažnu Europu za kakvu se zalažu HDZ i Weber

Na završnom skupu EPP-a u Münchenu povodom europskih izbora predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković istaknuo je Manfreda Webera kao pravu osobu za čelnika Europske komisije i poručio da će HDZ opet znatno pridonijeti ukupnoj pobjedi EPP-a

Na završnom skupu Europske pučke stranke, osim premijera Plenkovića, govorili su njemačka kancelarka Angela Merkel, glavni kandidat EPP-a Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov, predsjednik EPP-a Joseph Daul, bavarski premijer Markus Soeder, predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer a publici se obratio i poljski političar i bivši vođa pokreta Solidarnost Lech Walesa.

Kako su osnivači pučana pokrenuli Europu, tako je i Tuđman predvodio stvaranje Hrvatske

Predsjednik HDZ-a Plenković u Münchenu u svom govoru, koji je održao na njemačkom i engleskom jeziku, kazao je kako je svojom kandidaturom Manfred Weber izrazio spremnost krenuti koracima očeva Europe i tako ojačati vrijednosti koje čine Europu Europom.

Naglasio je važnost Europske unije za mir i prosperitet na europskom kontinentu.

„Baš kao što su osnivači Europskih pučana početkom pedesetih godina prošlog stoljeća pokrenuli i razvili današnju Europu, tako je i moja stranka HDZ, prije trideset godina u vrijeme tektonskih promjena na europskom kontinentu, u vrijeme pada Berlinskog zida, također imala jedinstvenog vođu, prvog predsjednika Franju Tuđmana koji je uz snažnu podršku hrvatskog naroda uspio realizirati cilj naše nacije, a to je slobodna i neovisna država“, rekao je Plenković.

EPP može računati s HDZ-om

Poručio je da će HDZ ove nedjelje pobijediti i dati snažan doprinos formiranju većine EPP-a u Europskom parlamentu, dodavši: „Dragi prijatelji, možete računati s nama“.

„Ovo će biti naša pobjeda koja će osigurati slobodnu i naprednu budućnost za Europu“, rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo da treba jače raditi na tomu da se građanima prenesu vrijednosti za koje se bore europski pučani.

„Nama su potrebne zajedničke europske poruke da prenesemo naše vrijednosti. I to posebice one koje se odnose na naš identitet, kršćanske korijene, individualne odgovornost i nastojanja da se doprinosi zajednici i Europi“, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako stranke EPP-a imaju program koji čuju potrebe građana, razumiju njihove brige i predstavlja zajedničke vrijednosti, naglasivši i važnost zaštite obitelji i otvaranja novih prilika, osobito za mlade i bolji standard ljudi.

Plenković je rekao kako vjeruje na će se Weber na čelu Europske komisije znati boriti i protiv nezakonitih migracija i da će znati spriječiti krijumčare koji iskorištavaju nezavidan položaj onih koji su u opasnosti i nevolji“.

Uništiti mitove da Europa nije dobra za naše nacije

Kao najvažniju aktualnu političku borbu u Europi, Plenković je istaknuo borbu protiv između onih koji su ozbiljni, trezveni i racionalni i koji znaju koje su europske odgovornosti i kompetencije te onih koji su demagozi i populisti u negativnom smislu te riječi, poručivši da su ovi izbori prilika da se jasno kaže „ne“ demagozima.

„Mi moramo uništiti te mitove da Europa nije dobra za naše nacije, za naše građane. Naprotiv. Dolazeći iz zemlje koja je najmlađa članica Europske unije ja vas uvjeravam da mi kao i svi oni koji su se pridružili Europskoj uniji posljednjih petnaest godina možemo reći da je Europa dobra za naše građane i gospodarstvo. I Europa je dobra kada joj je na čelu EPP“, rekao je Plenković.

,,U nedjelju glasujmo za snažnu, složnu i solidarnu Europu za kakvu se zalažu HDZ, EPP i Manfred Weber“, zaključio je Plenković.

Izvor: Hina