Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 23. 5. 2019.

Svaki glas za krajnju desnicu bačen je glas

Uoči europskih izbora 26. svibnja predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u završnom predizbornom skupu HDZ-a u prepunoj Športskoj dvorani Zrinjevac u Osijeku

Predsjednik HDZ-a Plenković poručio je da se danas hrvatski nacionalni interesi ne štite tako što neki novi akteri otkrivaju suverenizam, nacionalne interese, a neki i Europsku uniju. Poručio je da je na ovim izborima svaki glas koji ide krajnjoj desnici bačen glas, jer ti ljudi u Europskom parlamentu neće biti dio većine i neće imati znanja ni načina da štite hrvatske nacionalne interese.

"Danas HDZ svoje interese štiti tako da razvija Slavoniju, otvara radna mjesta, podiže investicijski rejting, ostvaruje proračunski višak, rješava krupna naslijeđena gospodarska i socijalna pitanja koja su ostala iz tranzicije te snažno pozicionira Hrvatsku u EU, gdje pripadamo našim vrijednostima i korijenima", istaknuo je Plenković. Istaknuo je kako su ovo izbori koji će odrediti smjer Hrvatske, ali i smjer Europe te da je jedini interes pripadnika krajnje desnice da "grickaju" biračko tijelo HDZ-a.

Deset milijardi kuna ugovoreno kroz Projekt Slavonija

"Mi to nećemo dopustiti, jer znamo što su hrvatski nacionalni interesi, što je Hrvatska demokratska zajednica, koja je najjača kada ide sama bez koalicija odvažno i hrabro ide na izbore kao sada. Idemo zato što smo uvjereni da imamo najbolje kandidatkinje i kandidate, koji su dokazani i u svome političkom angažmanu kao članovi HDZ-a. Oni nisu kao neki, koje bi možda bilo sram biti član HDZ-a, ali ih ne bi bilo sram da ih izaberu na našoj listi i da idu u Bruxelles", naglasio je Plenković.

Podsjetio je kako je u mandatu ove Vlade za istok Hrvatske osigurano 10 milijardi kuna iz EU fondova kroz Projekt Slavonija te još dvije milijarde kuna iz državnog proračuna.

Ocijenio je da su za HDZ svaki izbori prilika da pokaže koliko su vjerodostojni, koliko stoji iza svojih programa i onoga što je hrvatskim biračima obećano. "Bez obzira o kojim se izborima radi, HDZ svaku od tih utakmica igra maksimalno, sa srcem, znanjem, energijom, i pobjeđuje i tako će biti 26. svibnja", istaknuo je Plenković.

Zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji Hrvatska je danas veliko gradilište

Nositelj HDZ-ove liste Karlo Ressler ocijenio je kako se domoljublje danas dokazuje okrenutošću prema budućnosti i znanjem, ali i sa sviješću da je Slavoniju i Hrvatsku potrebno pripremati za Europu novu generacije, velike tehnološke, gospodarske i društvene promjene, koje će biti još očitije u idućih pet godina.

"Od Iloka do Virovitice vidimo gradilišta, vidimo da se pokreću stvari, i ustrajni smo na tome. Ma koliko neki drugi ne bi voljeli da se bavimo pozitivnim stvarima, mi smo orijentirani na budućnost, a ne na njihovu bezidejnost i napadanje HDZ-a. Uvjeren sam da idemo u još jednu uvjerljivu pobjedu", rekao je Ressler.

Europski izbori određuju smjer Hrvatske

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je kako ovi izbori određuju smjer Hrvatske, a da HDZ želi mir, stabilnost, gospodarski rast i razvoj te budućnost za djecu.

"Mi nismo oni koji će olako govoriti o budućnosti, a misleći jedino na svoj ego, i mali politički probitak. Ovdje govorimo o onima na radikalnoj i ekstremnoj desnici, koji su danas otkrili domoljublje, a članovima i članicama HDZ-a govore da nisu dovoljno Hrvati i dovoljno katolici. Pokažimo im na izborima što je HDZ", poručio je Jandroković.

Istaknuo je kako je jedino HDZ u kampanji pokazao da zna koji su interesi Hrvatske u EU te da se bavio programom, idejama, i budućnošću, a svi oni koji su napadali HDZ nisu pokazali nikakvo znanje, kreativnost i ideje, nego su se bavili isključivo HDZ-om, i to izmišljanjem nekakvih afera i kleveta na račun HDZ-ovih čelnika i kandidata.

Posjet Nukleus farmi Stari salaš

U Antunovcu, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetili su Nukleus farmu Stari salaš kojoj je dodijeljeno 23 milijuna kuna za jačanje kapaciteta i modernizaciju proizvodnje što je dio nastojanja hrvatske Vlade da se sredstvima iz fondova EU- potpomogne razvoj poljoprivredne djelatnosti u Slavoniji.