Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 22. 5. 2019.

EU potiče ravnomjeran razvoj i brži gospodarski rast Hrvatske

Uoči europskih izbora premijer Andrej Plenković sudjelovao je u velikom predizbornom skupu HDZ-a u Rijeci, gdje je izrazio snažnu potporu kandidatima i programu Hrvatska za generacije

Predsjednik Plenković u svom govoru u dvorani Dinko Lukarić na Kozali u Rijeci je poručio da su europski izbori prilika da HDZ kapitalizira svoju snagu i principijelnu odluku da izađe samostalno na izbore, a ne da drugi ostvaruju mandate na listi HDZ-a. Istaknuo je da HDZ, uz kvalitetne ljude na listi, ima i kvalitetan program.

Razlika između onih koji znaju zastupati interese i onih koji se ne identificiraju s europskim procesom

Razlika je između HDZ-a i svih ostalih kandidacijskih lista u tome što HDZ vodi politiku autentičnosti, vjerodostojnosti i ukorijenjenih europskih smjernica. Ključna je razlika između ozbiljnih i odgovornih, onih koji znaju kako funkcionira današnja Europa, što su europske institucije i kako u njima treba zastupati nacionalne interese, i onih koji tom procesu nisu pridonijeli ni milimetra, čija retorika pokazuje da o Uniji ne znaju ništa i koji bi nas gospodarski i politički vratili godine unatrag, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da su poruke koje upućuju kandidati s HDZ-ove liste čvrste i jasne, utemeljene u zajedničkim vrijednostima unutar političke obitelji EPP-a, narodnjaštvu, demokršćanstvu, domoljublju, državotvornosti i svih ključnih humanističkih načela na kojima je sazdana moderna hrvatska država, koju je zahvaljujući podršci hrvatskih građana i hrabrosti hrvatskih branitelja pokrenuo i predvodio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Europska unija je dobra za razvoj Hrvatske

Naveo je da je njemačka kancelarka Angela Merkel došla dati podršku HDZ-u i njegovim kandidatima, kao prijateljica s respektom u odnosima Hrvatske i Njemačke. Dobro se osjećala, za sve dušobrižnike – bila je veoma zadovoljna skupom i atmosferom u Ciboni, rekao je Plenković.

Ističući prednosti članstva u Europskoj uniji, Plenković je kazao da bez toga ne bi bilo obnova luka, cesta, željeznica, gradnje mostova, LNG terminala niti širokopojasne mreže po Hrvatskoj.

"Europa je dobra za Hrvatsku, za njezin ravnomjerni razvoj, za standard i socijalna prava hrvatskih ljudi, a gospodarski rast i prosperitet su veći nego da nismo članica", istaknuo je.

Nositelj HDZ-ove kandidacijske liste Karlo Ressler poručio je da se Rijeka, Primorsko-goranska županija, ali i cijela Hrvatska moraju pripremiti za Europu nove generacije, za nove društvene i političke okolnosti. Ključna poruka HDZ-ove kampanje je da su ovo izbori na kojima se, osim o europskoj budućnosti, odlučuje i o tome kako će se živjeti u svakom dijelu Hrvatske.

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik županijske organizacije za Primorsko-goransku županiju Oleg Butković naglasio je da su ovi europski izbori važni za budućnost djece i svih građana Hrvatske zahvaljujući pomoći europskih fondova u ostvarenju velikih infrastrukturnih projekata. Želimo još velikih projekata i još snažnije ulaganje nego do sad, istaknuo je Butković.