Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 22. 5. 2019.

Samostalnim izlaskom na europske izbore do snažne pobjede HDZ-a

Na prepunom splitskom Peristilu, ispred katedrale svetog Duje, održan je veličanstveni skup HDZ-a – još jedna sjajna uvertira za pobjedu na europskim izborima 26. svibnja

"Na ove izbore idemo samostalno jer je HDZ najjači kada se natječe hrabro i odvažno, kada je pun samopouzdanja. U nedjelju će naša lista pod rednim brojem 9 napraviti ono što čine nogometaši s brojem 9 - zabiti gol i trijumfirati", istaknuo je predsjednik Plenković u svom govoru.

Nema većih suverenista od HDZ.a

Naglasio je da je Hrvatska svoju suverenost ostvarila upravo pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i HDZ-a.

"Neke političke snage, koje se trude uloviti pozornost hrvatskih birača, prije godinu dana otkrile su da u rječniku postoji riječ „suverenizam“. To je dobro, mi to pozdravljamo, ali isto tako podsjećamo da su predsjednik Tuđman, HDZ i hrvatski narod plebiscitarno ostvarili suverenost još 1990. i obranili je u pobjedničkom Domovinskom ratu. To je naše postignuće - nema većih suverenista od članova HDZ-a", poručio je Plenković.

Ključna uloga naše stranke

Dodao je da su hrvatske vlade i Hrvatski sabor predvođeni upravo HDZ-om ostvarili strateške nacionalne zadaće - obranu i oslobođenje Domovine te članstvo u NATO-u i EU-u, koje je zacrtao još dr. Franjo Tuđman.

"To smo ostvarili za razliku od onih koji vam se danas nude, a koji nisu ni malim prstom mrdnuli ni za jedan od tih procesa, koji tada nisu niti postojali. HDZ je predvodio Hrvatsku u svim ključnim trenucima suvremene nacionalne povijesti - predvodit će je i ubuduće", kazao je Plenković.

Kršćanske vrijednosti

Naglasio je da su sadašnju Europu stvorili političari koji su držali do kršćanskih vrijednosti.

"Ovdje na povijesnom Peristilu, pred katedralom Svetog Duje, snažno promičemo naše kršćanske vrijednosti i ponosimo se našim kršćanskim korijenima. Europu su najvećim mirovnim i razvojnim projektom u svjetskoj povijesti učinili upravo demokršćanski političari iz obitelji Europske pučke stranke 50-ih godina prošlog stoljeća. Oni koji žele uzeti naše glasove to niti znaju niti osjećaju", upozorio je Plenković.

Lista broj 9 – najbolja lista!

Na izborima za Europski parlament, dodao je Plenković, nude se i oni koji bi razmontirali europski projekt i koji misle da će netko drugi izgraditi Pelješki most, ceste, željeznice, obnoviti zračne luke, izgraditi LNG terminal i jačati širokopojasni internet.

"To mogu raditi samo oni kandidati koji znaju što je Europa i što su EU institucije, koji znaju u tom okviru zastupati hrvatske nacionalne interese. A to su HDZ-ovi kandidati", poručio je.

Ne bacajmo glasove

Pozvao je da se ne bacaju glasovi na one koji ne znaju ni kome bi pripadali u EP-u.

"Onaj tko tri dana pred izbore ne zna kome pripada, taj ondje nema što raditi. Ne vjerujte demagozima, ne vjerujte izolacionistima, ne vjerujte egoistima, ne vjerujte onima koji samo protestiraju, a ništa ni konkretno ni konstruktivno za Hrvatsku ne znaju, ne mogu i neće napraviti. Za razliku od njih, mi ćemo - kao i 2013. i 2014. - biti ponosni pobjednici na EU izborima", istaknuo je Plenković.

Jedina i vječna Hrvatska

Plenković je podsjetio kako je HDZ na lokalnim izborima pobijedio u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Zadru i Zadarskoj županiji, Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, u Splitsko-dalmatinskoj županiji i - nakon toliko godina - ovdje u Splitu.

"S tom istom energijom zajedno pobijedimo i u nedjelju 26. svibnja. Za snažnu i razvijenu Hrvatsku u Europi! Živjela nam Hrvatska demokratska zajednica i jedina nam i vječna domovina Hrvatska", zaključio je Plenković.