Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Solin, Split | 21. 5. 2019.

Revitalizacija izvora Jadra emancipira prirodnu i kulturnu baštinu Solina

Nakon posjeta Solinu premijer Plenković sudjelovao je u svečanom otvorenju radova na rekonstrukciji bivšeg Doma Spinut u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu

Projekt “Radovi na izgradnji i opremanju škole višestranog razvoja u prirodi – uređenje napuštenoga tupinoloma u Majdanu" odvija se u suradnji lokalne i županijske zajednice, nacionalne i europske razine, s obzirom da 20 milijuna kuna, od ukupnog iznosa od 24,4 milijuna, stiže iz europskih sredstava - Fonda za regionalni razvoj.

Nositelj projekta je javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš", uz pripremu i podršku Grada Solina.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu i gradonačelniku Solina Daliboru Ninčeviću na početku realizacije projekta, pohvalivši njihovu dobru suradnju.

Projekt mladih za mlade

"Solin koji ima skoro 30.000 stanovnika, u populacijskom smislu je jedan od najpropulzivnijih hrvatskih gradova s pozitivnim prirodnim priraštajem, brojnim demografskim mjerama koje poduzima, a sada realizira projekt koji će revitalizirati područje izvora rijeke Jadro kojim će emancipirati i hrvatsku prirodu i kulturnu baštinu i postati novo mjesto okupljanja za mlade", ocijenio je predsjednik Vlade.

Izrazio je zadovoljstvo što su u projekt uključeni i mladi iz tzv. Školskoga gradskoga vijeća koji su već angažirani oko pravih društvenih pitanja te studenti sa Građevinskoga fakulteta i studenti arhitekture koji su dali inicijativu i pripremili projekt.

"Vlada, naravno, kroz svoja sredstva i sredstva Europske unije, u Operativnom programu konkurentnost i kohezija stoji iza ovakvih projekata. Dobro je što će on biti realiziran sa četiri petine bespovratnih sredstava a cijeli će projekt od skoro 25 milijuna kuna biti gotov u primjerenom roku od dvije godine", naglasio je Plenković.

Dodao je da će brojni Solinjani i svi njihovi posjetitelji tada dobiti priliku da na Majdanu uživaju u svemu onome što će novi sadržaji donijeti, bilo u digitalnom pogledu, bilo u pogledu sadržaja koji će mladima i djeci omogućiti da provode svoje slobodno vrijeme, učeći, družeći se, igrajući se i stječući sve lijepe vrijednosti koje Solin kroz svoju povijest, duhovnu povijest i bitni značaj koji ovaj grad ima za hrvatsku povijest uopće.

Nakon predstavljanja projekta, predsjednik Vlade odgovarao je na pitanja novinara.

Upitan o sastanku s Kerumom kazao je da je s njime, uz kavu, razgovarao o svemu što je dobro za grad Split.

Nijedna vlada dosad nije izdvajala toliko sredstava za skupe lijekove

Vezano uz pitanje oboljelih od spinalne mišićne distrofije, predsjednik Vlade odgovorio je da je dobro upućen u tu temu.

Rekapitulirao je sve što je Vlada do sada učinila za oboljele: "Sva djeca s određenim tipom bolesti, ona koja nisu na respiratoru i mlađa od 18 godina dobivaju lijek koji proizvodi Biogen".

Podsjetio je da je prošle godine razgovarao s predstavnicima Hoffmann-La Rochea, koji su nakon tih razgovora uključili baš Hrvatsku u kliničko ispitivanje drugog lijeka.

"Danas imamo situaciju da velik broj malih pacijenata dobiva lijek. Osim toga, Ministarstvo zdravstva ima posebno povjerenstvo koje zauzima individualan pristup svakom od pacijenata ponaosob. Ta evaluacija traje, povjerenstvo se sastaje", pojasnio je predsjednik Vlade.

"Odluka o tome hoće li neki pacijent, u ovom slučaju neki od malih pacijenata koje već po imenu gotovo sve poznajem, nije stvar političke odluke niti političke volje. Ovo je Vlada koja ima milijardu i 400 milijuna kuna u budžetu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje za posebno skupe lijekove. Dakle, nikada u hrvatskoj državi nije bilo Vlade koja je izdvajala više sredstava za posebno skupe lijekove.", naglasio je.

Upitan o konkretnom primjeru djevojčice Nore iz Omiša, predsjednik Vlade kazao je da je bio u kontaktu s Norinom majkom kad je zadnji put posjetio Split, te putem elektroničke pošte.

"Tu odluku će donijeti povjerenstvo, a čim je donese bit će obaviještena i njezina obitelj, kao i obitelji svih drugih pacijenata. Želimo da te odluke budu medicinskog karaktera, a ne političkog.

"To je u svakom normalnom društvu conditio sine qua non, ne može biti da predsjednik Vlade ili ministar, u konačnici odlučuje kako za pojedinog pacijenta administrirati koji lijek", poručio je.

Rad na terenu kao snažno partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave

Na upit jesu li troškovi kampanje HDZ-a manji od SDP-ovih zato što je Vlada povećala aktivnosti uoči europskih izbora, predsjednik Vlade je kazao:

"Ne, mi radimo normalan posao. Možete otići na Vladinu web stranicu pa unazad dvije i pol godine izbrojiti kada smo i gdje sve bili na terenu. Mi smo stalno na terenu, jer ako niste na terenu, onda ne možete reći da radite za svaki dio Hrvatske. Moja politika je politika snažnog partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave ", ustvrdio je predsjednik Vlade i dodao: "Kao što radimo ovaj tjedan, radili smo i prije mjesec dana, prije dva, tri pet, i radit ćemo i u idućem razdoblju."

Inkubatorom za visoke tehnologije u Splitu znanost i obrazovanje povezat će se s realnim sektorom i gospodarstvom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom otvorenju radova na rekonstrukciji objekta bivšeg Omladinskog hostela doma Spinut u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu, u sklopu provedbe odgovarajućeg europskog projekta.

Zahvalivši bivšem rektoru Sveučilišta u Splitu Šimunu Anđelinoviću na inicijativi, premijer Plenković podsjetio je da živimo u vremenu 4. industrijske revolucije te da, kako bismo bili konkurentni, moramo učiniti prvi korak prema budućim radnim mjestima.

"Većina njih će biti u digitalnom društvu i digitalnoj ekonomiji, zato moramo ići ukorak s inovacijama i konkurentnosti", naglasio je predsjednik Vlade.

Brže i učinkovitije financiranje projekata

Predsjednik Vlade ocijenio je sjajnim što se kreće u ovakav projekt koji će se brzo realizirati. Ukupna vrijednost projekta je 20 milijuna kuna, od kojih su gotovo sva sredstva bespovratna iz fondova EU-a. Nositelj projekta je Sveučilište u Splitu, koje je vodeće među hrvatskim sveučilištima u povlačenju sredstava iz fondova EU.

"Zajedno s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom radimo jednu sinergiju, a Vlada omogućava brže i učinkovitije financiranje projekata koje smo zajednički definirali te na tome kontinuirano radimo", rekao je Plenković.

"Projektom će se povezati znanost i obrazovanje s realnim sektorom i gospodarstvom, uz potporu institucija, države i vlasti, a upravo se u tom trokutu nalazi rješenje buduće konkurentnosti Splita kao sveučilišnoga grada, grada kulture, turizma, sporta, ali i grada gospodarstva", zaklljučio je premijer Plenković, istaknuvši kako će Vlada i dalje stajati iza ovakvih inicijativa i pomagati u rješavanju otvorenih pitanja Grada Splita i splitskog sveučilišta.

Predsjednik Vlade potom je obišao gradilište studentskog doma Bruno Bušić u Splitu, čija će rekonstrukcija omogućiti ugodniji život studenata, osobito onih s invaliditetom ili smanjenom pokretljivosti. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna od čega se 32 milijuna dodjeljuje iz EU-fondova.