Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 5. 2019.

Slijedeći viziju dr. Tuđmana, gradimo snažnu Hrvatsku u sigurnoj Europi

Do posljednjeg mjesta popunjena dvorana »Dražen Petrović« u Zagrebu i dva posebna gosta – njemačka kancelarka Angela Merkel i Spitzenkandidat EPP-a Manfred Weber – sjajna su najava uvjerljive pobjede liste broj 9 na predstojećim EU-izborima

Vizionarske riječi dr. Tuđmana

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u svom je govoru pred više od 6.000 članova i simpatizera istaknuo da je prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj HDZ-a dr. Franjo Tuđman 30. svibnja 1990. na jedini pravi Dan hrvatske državnosti vizionarski izrekao da je Hrvatskoj mjesto u Europi.

"Izrekao je ključne političke poruke, koje su dovele do pune suverenosti i samostalnosti te međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Već tada je naznačio da će Hrvatska puninu svojih interesa najbolje ostvariti unutar EU-a. I mi to upravo danas slijedimo i činimo, štiteći nacionalne interese i koristeći prednosti članstva u EU-u na dobrobit jedine nam i vječne domovine Hrvatske", poručio je Plenković.

Dolazak Merkel i Webera – s razlogom!

Naglasio je snagu HDZ-a te se osvrnuo na razloge dolaska Merkel i Webera na središnji skup HDZ-a.

"Neki pitaju zašto su europski lideri poput Merkel ili Webera došli u Cibonu. Došli su jer ovaj HDZ - što nije bio slučaj još od dr. Tuđmana - ima i predsjednicu RH, i predsjednike Sabora i Vlade, 19 od 21 ministra, 12 od 20 župana, polovicu gradova i općina. Zato su došli - jer znaju koliko je jak HDZ i koliko će pridonijeti ukupnoj pobjedi EPP-a. A tu ćemo pobjedu ostvariti samostalno - potvrdit će se da je HDZ najjači kad izlazi sam na izbore i ne služi drugima kao sredstvo prijevoza", kazao je Plenković.

30 godina najjače hrvatske stranke

Podsjetio je da iduće godine Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom, asocijacijom koja okuplja pola milijarde ljudi.

"Prije samo tri desetljeća Hrvatska nije bila politički subjekt na međunarodnoj sceni. To je golemi uspjeh Hrvatske i postignuće svih nas, a ova prepuna dvorana, ovo pobjedničko ozračje, pokazuje 30-godišnju snagu HDZ-a, najjače hrvatske stranke, koja je igrala ključnu ulogu u svim važnim trenucima naše suvremene povijesti. Svima vam, drage HDZ-ovke i HDZ-ovci, čestitam 30. obljetnicu naše stranke, koju ćemo zajedno proslaviti za samo mjesec dana", rekao je Plenković.

Samostalno na izbore

Dodao je da je hrvatski narod suočen s onima koji su otkrili suverenizam 30 godina nakon što se Hrvatska izborila za samostalnost, koji govore o EU, a za ulazak Hrvatske u EU nisu mrdnuli ni malim prstom, a o Europi ništa i ne znaju.

"Oni žele zbuniti birače HDZ-a, ali mi smo dovoljno jaki da im pokažemo tko smo mi, a tko su oni koji neće prijeći izborni prag za tjedan dana. Nakon prekretničke pobjede na EU izborima 2013. i uvjerljive 2014. godine, HDZ će pobjedom 2019. Potvrditi, ponavljam, da je najjači kada samostalno izlazi na izbore i kada bira vlastite zastupnike u Europski parlament. Imamo 12 sjajnih kandidata, dokazanih u dosadašnjem političkom angažmanu. Kroz naše kandidate i program „Hrvatska za generacije“ šaljemo poruke da razumijemo koje su vrijednosti Europe i na čemu je sazdana današnja EU - na baštini, nasljedstvu i ideji demokršćanskih političara s početka 50-ih godina prošlog stoljeća", poručio je Plenković.

Ponosni na postignuća

Dodao je i da 6.500 hrvatskih policajaca, koje smo vrhunski opremili s milijardu kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova, danonoćno čuva naš državni teritorij, a što je i dio pripreme Hrvatske za ulazak u schengenski prostor.

"Kada smo krenuli, bili smo na 9 posto ugovorenih EU sredstava, a sada smo na 68. Do kraja godine bit ćemo na 85 posto. To je ključna poluga razvoja i solidarnosti te ključni investicijski alat. To su zračne luke, Pelješki most, mjere zapošljavanja, vrtići, škole i nove bolnice, autoceste, željeznice, LNG terminal, širokopojasni Internet, proizvodni pogoni, ulaganja u poljoprivredu, u znanost, obrazovanje i mlade, studentske domove… To su postignuća Vlade HDZ-a, koja zna Europu, razumije je i koristi je najbolje u interesu hrvatskog naroda", istaknuo je Plenković.

"Budimo ponosni na svoja postignuća - jer drugi ne mogu i ne znaju postići ono što smo mi uspjeli. Zajedno i odvažno, s ljubavlju za Hrvatsku idemo po novu pobjedu", zaključio je predsjednik Andrej Plenković.

Merkel snažno podupire Karla Resslera i listu HDZ-a za europske izbore

Posebni gosti na središnjem predizbornom skupu HDZ-a u Ciboni bili su njemačka kancelarka Angela Merkel i glavni kandidat EPP-a Manfred Weber.

"Dragi prijatelji, izađite na izbore! Podržite Europu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ, podržite Manfreda Webera i Karla Resslera", poručila je kancelarka Merkel izgovarajući riječi na hrvatskom jeziku.

Vi najbolje znate koliko je važan mir

Merkel je istaknula da je upravo Europska unija sazdana kao projekt mira, slobode i blagostanja.

"U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste '90-ih prošlog stoljeća imali rat i znate što to znači! I zato je toliko važno da sačuvamo mir, a to se može samo ako zastupamo nacionalne interese, ali i ako smo, s druge strane, u stanju staviti se u situaciju drugog i graditi mostove - kako bismo u Europi pronalazili zajednička rješenja. Nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći. A mi? Naše vrijednosti su u tome što možemo biti ponosni na svoju zemlju - domoljublje i EU nisu u suprotnosti", poručila je Merkel