Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 9. 5. 2019.

Želimo zaključiti pregovore o VFO-u za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om

U razgovoru s europskim izdanjem portala Politico predsjednik Vlade Andrej Plenković govori o Višegodišnjemu financijskom okviru i drugim planovima za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije

Predsjednik Vlade Plenković rekao je da želi zaključiti pregovore o dugoročnom proračunu Europske unije tijekom šestomjesečnog predsjedanja Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.

"Naša je ambicija da zaključimo pregovore o Višegodišnjemu financijskom okviru jer je vrlo jasno da će taj ključni dosje barem djelomice završiti na našem stolu'', kazao je.

Predsjednik Vlade ponovio je da se Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, koja joj se pridružila 2013, želi pridružiti Schengenu i uvesti euro, pojasnivši da to namjerava postići u mandatu sljedeće Europske komisije i Europskog parlamenta.

"Rekao bih, najprije Schengen, a poslije euro", dodao je Plenković.

U Zagrebu summit članica EU-a i zemalja jugoistoka Europe

Najavivši da će predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a biti prilika da sez tema proširenja stavi visoko na dnevni red Unije, Plenković je naglasio da će se u Zagrebu tijekom predsjedanja održati summit čelnika članica Europske unije i zemalja jugoistočne Europe.

"Vjerujem da će 2020. biti pravi trenutak da vidimo što možemo učiniti kako bismo riješili otvorena pitanja između država u našem susjedstvu i da ćemo imati nov program njihove institucionalne dinamike u odnosu na Europsku uniju u idućem desetljeću", istaknuo je Plenković.

Predsjednik Vlade rekao je da nitko ne želi spominjati proširenje, osobito ne prije europskih izbora, ocijenivši da, ako EU bude suviše neodlučna u tom pogledu, treba povesti računa o uključivanju drugih krupnih igrača u susjedstvu.

Na primjedbu novinara da to uključuje Kinu, Rusiju i Tursku, premijer je dodao da oni ne predstavljaju prijetnju, nego artikuliraju svoje interese.

Jačanje odnosa Hrvatske s Kinom

Predsjednik Vlade govorio je također o odnosima s Kinom. U Dubrovniku je u travnju održan 8. sastanak zemalja srednje i istočne Europe i Kine, a Plenković se osvrnuo i na rad kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation koja gradi Pelješki most.

Kazao je da ne vidi problem u svojem pristupu prema Kini, dodavši da je kineska tvrtka odabrana putem transparentnoga javnog natječaja, te su zaključci summita u Dubrovniku bili u potpunosti usklađeni s onima s posljednjeg summita EU-a i Kine.

"Nije bilo lako objasniti Komisiji da Pelješki most spaja dva dijela države. Ali taj most postat će trajan spomenik našem članstvu u Europskoj uniji", naglasio je Plenković, podsjetivši da se izgradnja Pelješkog mosta sufinancira s bespovratnih 357 milijuna eura iz europskih fondova.

Granični spor Hrvatske i Slovenije treba riješiti bilateralno

Što se tiče graničnog spora Hrvatske i Slovenije, predsjednik Vlade podsjetio je na to da Hrvatska ima dobre odnose s Ljubljanom i da se spor može riješiti bilateralnim pregovorima.

Osvrnuo se također na izjavu slovenskog premijera Marjana Šareca, koji je u nedavnom intervjuu za Politico izjavio da je Komisija u tom sporu naklonjena Hrvatskoj zato što je na njezinu čelu stranka koja je članica EPP-a.

"Komisija je učinila jedinu moguću stvar, a to je da nam prepusti da sporno pitanje riješimo bilateralno ", rekao je Plenković.

Budućnost Europske unije

Predsjednik Vlade Plenković u četvrtak će s čelnicima država članica Europske unije (izuzevši Theresu May) u Rumunjskoj raspravljati o budućnosti Unije, ali i o procesu imenovanja na najvažnije položaje u Uniji nakon izbora za Europski parlament.

Plenković je u svojem govoru u Centru za europsku politiku istaknuo da je Europa mjesto na kojem se nalaze društva s najvećom jednakošću i s najvećom kvalitetom života na svijetu. Pozvao je na postizanje dogovora o migrantskoj krizi tako da se nijedna država Europske unije ne stavi u teži položaj zbog svojega geografskog položaja. Naglasio je da treba težiti Uniju koja je agilna, a ne fragilna, koja je ujedinjena, a ne razjedinjena, te koja aktivno prati globalne procese izvan svojih okvira, umjesto da se zatvara u sebe.

Na predizbornom skupu u Zagrebu potkraj mjeseca Plenković će ugostiti Manfreda Webera, EPP-ova kandidata za položaj predsjednika Europske komisije, i njemačku kancelarku Angela Merkel.

"Weber je naš prijatelj, i taj će događaj u Zagrebu biti prilika da mu se pruži puna podrška", poručio je Plenković.

Ja sam premijer Hrvatske, to je moj posao

Na pitanje da li bi njemačka kancelarka Merkel mogla preuzeti jednu od ključnih položaja u Uniji, predsjednik Vlade odgovorio je da to nije čuo.

"To nisam nikad čuo, ni od nje ni od ijedne druge osobe kojoj vjerujem", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade jasno je stavio do znanja da nije čuo glasine po kojima je i sam zainteresiran za visoku poziciju u Europskoj uniji.

"Ja sam premijer Hrvatske, to je moj posao", naglasio je Plenković.

Izvor: politico.eu