Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 5. 2019.

Europska unija osigurala je mir i prosperitet našem kontinentu

Vlada je uputila priopćenje medijima u povodu 74. obljetnice svršetka Drugoga svjetskog rata

Na današnji dan prije 74 godine završio je Drugi svjetski rat, najstrašniji sukob u povijesti čovječanstva u kojemu su milijuni nevinih ljudi izgubili živote i proživjeli neviđene strahote te pretrpjeli golema razaranja.

Završetak rata označio je i kraj Holokausta, najmračnijeg zločina u ljudskoj povijesti te oslobođenje brojnih zatočenika u logorima diljem Europe.

Iz zgarišta Drugog svjetskog rata Europa je u poratnim godinama krenula na put ujedinjenja, najprije uspostavom Europske zajednice za ugljen i čelik 1951. godine, a potom i uspostavom Europske ekonomske zajednice 1957. godine, preteče današnje Europske unije koja je osigurala pomirenje i prosperitet europskih naroda, a danas je predvodnik demokracije, globalna sila i drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Danas je Hrvatska dio ujedinjene i demokratske Europe sazdane na zaštiti ljudskih prava, odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije. Europski projekt sušta je suprotnost totalitarnim i autoritarnim režimima iz doba Drugoga svjetskog rata, razdoblja u kojemu je Europa, obuzeta međusobnim sukobima, bila najslabija u povijesti.

S posebnim se pijetetom prisjećamo brojnih hrvatskih antifašista koji su pridonijeli pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu i svršetku rata u Europi te su Hrvatsku svrstali na stranu pobjednika.

Odajemo također počast brojnim žrtvama – civilima, sudionicima oslobodilačkih pokreta i zarobljenicima koncentracijskih logora.

Osuđujemo i sve zločine poraća, u kojima su stradale brojne nevine hrvatske žrtve u vremenu komunističke Jugoslavije.

Tek je uspostavom neovisne i slobodne Hrvatske 1991. naša domovina postala dio demokratske Europe, što je dodatno učvršćeno njezinim pridruživanjem Europskoj uniji.

Kao članica Europske unije, Hrvatska danas s punim pouzdanjem, između ostalog i s novim kurikulumom povijesti, gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima.

Ujedinjena Europa naša je sadašnjost i budućnost, a očuvanje univerzalnih vrednota mira, slobode i ljudskih prava trajno je opredjeljenje te zadaća svih budućih naraštaja.