Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 9. 12. 2013.

Gospodarska i fiskalna situacija u Hrvatskoj

U okviru posebno poslovnički predviđene mogućnosti jednominutnog govora zastupnik Plenković je govorio o gospodarskoj i fiskalnoj situaciji u Hrvatskoj

Podsjetivši da je prije dva tjedna u Bruxellesu, kao član Odbora za proračun, organizirao panel o ekonomskim i financijskim učincima članstva Hrvatske u EU Plenković je naveo da ja na skupu zaključeno: da Hrvatska i dalje ne bilježi gospodarski rast; da nedovoljno učinkovito koristi europske sredstva; da treba intenzivirati trgovinsku razmjenu, a osobito izvoz u članice EU; te da mora učiniti napore da privuče strana ulaganja.

Istodobno Europska komisija je za Hrvatsku na temelju podataka o proračunskom deficitu u 2012. od 5 % BDP-a najavila: pokretanje procedure prekomjernog deficita; obuhvaćanje postupkom prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, te dubinsku analizu hrvatske ekonomije u okviru Europskog semestra.

Plenković je kazao kako je razvidno da državni proračun za 2014. ne daje zadovoljavajuće odgovore na stabiliziranje javnih financija niti sagledava jedinstvenost nacionalnog i europskog  ekonomskog i fiskalnog konteksta.

S obzirom na iskustva u drugim članicama, Plenković se zanimao za mjere koje će Komisija predložiti Hrvatskoj kako bi pomogla da dođe do oporavka gospodarstva i sustavnog provođenja strukturnih reformi koje će ići korak dalje od fiskalne konsolidacije koju provodi aktualna Vlada.