Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Okučani | 30. 4. 2019.

Plenković odao počast braniteljima poginulima u operaciji Bljesak

Premijer Plenković položio je u Okučanima vijenac i zapalio svijeće na »Kristalnoj kocki vedrine«, spomen-obilježju hrvatskim braniteljima koji su pali 1995.

Uz predsjednika Vlade bili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Plenković je izjavio da je došao još jednom iskazati poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u oslobodilačkoj operaciji Bljesak, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji je izgubio život.

Vojno-redarstvena operacija Bljesak započela je rano ujutro 1. svibnja 1995, i u njoj je oko 7.200 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije za manje od 32 sata oslobodilo 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

Predsjednik Vlade potom se sastao s načelnikom Općine Okučani Acom Vidakovićem i županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem. Ministrica Žalac tom je prigodom uručila odluke u vezi s intervencijskim planom gradonačelnicima Pakraca i Lipika te načelnicima Dragalića, Gornjih Bogićevaca, Okučana i Stare Gradiške. Intervencijski plan instrument je kojim se pomaže slabije razvijenim dijelovima Hrvatske i potiče gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura te poduzetništvo.

"Uz pojačanu fiskalnu decentralizaciju koju smo omogućili Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, želimo da se ovaj dio Slavonije što kvalitetnije razvija, da uloga lokalnih jedinica bude snažnija kako bi bile pravi partneri u pripremi razvojnih projekata", rekao je predsjednik Vlade.

Istaknuo je kako je Vlada svjesna da Slavoniji treba pomoći sada, a upravo jse zbog toga pokrenut Projekt Slavonija, koji je obuhvaća pet slavonskih županija. Premijer Plenković podsjetio je na posljednju sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je održana u Novoj Gradiški, gdje su potpisani brojni ugovori za nove projekte.

"Broj ugovorenih projekata premašio je 9 milijardi kuna, što znači da ćemo u mandatu naše vlade ugovoriti sve što je bilo predviđeno u okviru ove financijske perspektive", rekao je premijer Plenković, dodavši da se stvaranjem gospodarskih, socijalnih i poduzetničkih preduvjeta te otvaranjem novih radnih mjesta žele zadržati mladi ljudi u tih pet slavonskih županija.

Reforma zdravstva jedna od ključnih strukturnih reformi

Na novinarsko pozanje o slučaju liječnika u Obrovcu predsjednik Vlade je istaknuo da Vlada radi na poboljšanju zdravstvenog sustava i njegovoj financijskoj održivosti, kao i na poboljšanju kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga diljem Hrvatske.

"To je jedna od ključnih strukturnih reformi koja uvijek zahtijeva veće napore, veća sredstva i dulji vremenski period", zaključio je Plenković, dodavši da je to ključna zadaća ministra Kujundžića.