Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 27. 4. 2019.

HDZ se snažno zauzeo za to da se glas Hrvata u BiH čuje u Bruxellesu

Izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem sudjelovalo je na XIII. Izbornom saboru HDZ-a BiH u Mostaru

Suradnja dviju sestrinskih stranaka

Predsjednik hrvatske vlade i HDZ-a Andrej Plenković u svojem je govoru naglasio da su HDZ BiH i HDZ mnogo više od dviju sestrinskih stranaka jer dijele iste vrijednosti, pripadaju istom nacionalnom korpusu i podjednako vole Hrvatsku i BiH, dvije domovine hrvatskog naroda.

"Podržavamo cijelu BiH i po stoti ću put ponoviti: BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske. Ali isto tako, nikada neću prestati isticati da se treba promijeniti nepravedni izborni zakon koji omogućuje da Hrvatima drugi biraju političke predstavnike. Svaki se konstitutivni narod treba osjećati dobro u BiH i biti stvarno ravnopravan. Mi europski put BiH, i kao stranka, ali i kao Vlada i kao Republika Hrvatska, snažno podržavamo. Znamo da HDZ BiH u tome ima prominentnu ulogu", poručio je Plenković.

Glas Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Europskom parlamentu

Plenković je istaknuo da je 4. mjesto članice HDZ-a BiH Željane Zovko na HDZ-ovoj listi na izborima za Europski parlament znak snažne podrške Hrvatima u BiH.

"Jedini se HDZ zauzeo da se vaš glas čuje u Bruxellesu. Zovko se pokazala sjajna za interese Hrvatske, ali i cijele Bosne i Hercegovine, osobito za važnu poruku o ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Poručujemo vam: niste sami, što smo jasno izrekli i donošenjem saborske Deklaracije o pravima i položaju Hrvata u BiH. Jasno smo to pokazali i s hrvatskom bolnicom u Novoj Biloj, čiju je izgradnju pokrenuo dr. Franjo Tuđman, a neki dan je završen i njen 6. blok, koji je najvećim dijelom financirala hrvatska Vlada. I time smo dali čvrstu potporu svom narodu da ostane u BiH", kazao je Plenković.

Zovko: Dovedimo Europu još bliže Bosni i Hercegovini

HDZ-ova aktualna eurozastupnica i 4. na pobjedničkoj listi za predstojeće EU izbore Željana Zovko također se obratila okupljenima na Izbornom saboru HDZ-a BiH.

"Napokon je došlo i to vrijeme da i hrvatska Vlada i HDZ imaju predsjednika koji je bez fige u džepu stao uz Hrvate u BiH. Oko trećine državljana BiH ujedno su i hrvatski državljani. Svi vi ste time i europski građani te 26. svibnja imate priliku izaći na EU izbore. Neka se čuje vaš glas, glas nas Hrvata iz BiH", kazala je Zovko.

Čestitka Draganu Čoviću

Po završetku Sabora predsjednik Plenković na Twitteru je čestitao Draganu Čoviću na ponovnom izboru za predsjednika HDZ-a BiH.

"Čestitam Draganu Čoviću na ponovnom izboru za predsjednika, kao i novom vodstvu HDZ-a BiH. Naša lista i program HrvatskaZaGeneracije na EU izborima jamstvo su podrške EU putu BiH te zalaganja za jednakopravnost Hrvata kao konstitutivog naroda", poručio je Plenković.