Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Svirče | 18. 4. 2019.

Procesija Za Križen svjedočanstvo je kršćanske vjere, identiteta i tradicije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ove je godine sudjelovao u tradicionalnoj hvarskoj procesiji koja u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak povezuje Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku

"Zadovoljstvo mi je još jednom doći u Svirče, u mjesto odakle potječe moja obitelj po ocu. Ove godine mi je posebno drago jer je naš rođak križonoša u Pitvama", rekao je Plenković u izjavi medijima prije početka procesije.

Dodao je da je uoči procesije razgovarao s hvarskim biskupom Petrom Palićem i evocirao tu stoljetnu hvarsku tradiciju.

"S biskupom Palićem razgovarali smo i evocirali fenomenalnu tradiciju koja traje pet stoljeća i okuplja vjernike otoka Hvara i predstavlja našu veliku posvećenost vjeri, našem identitetu i tradiciji. Zato mi je drago što se okupilo puno vjernika, ne samo s Hvara nego i iz drugih dijelova Hrvatske", rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši kako se veseli sudjelovanju u procesiji.

Procesija je iznimna po svom trajanju – za osam sati prijeđe se 25 kilometara, kao i po naglašenom pasionskom sadržaju – pripremaju je i provode bratovštine odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko utkan.

Okosnica je procesije Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

U procesiji Za Križen iz šest župskih crkava u 22 sata istodobno počinju ophodi na čelu sa križonošom koji nosi križ težak do 18 kilograma u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet.

U petak, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u gradu Hvaru s hvarskim biskupom, mons. Petrom Palićem, a zatim je obišao zgradu obnovljenog hvarskog kazališta iz 17. stoljeća, najstarijeg pučkog kazališta u Europi, čija je obnova trajala 20 godina.

„Ovo je zaista veliki događaj za Hvar. Meni je drago da smo snažnim angažmanom Vlade, Ministarstva regionalnoga razvoja i europskih fondova i ministarstva kulture osigurali ona ključna sredstva koja su omogućila završetak obnove hvarskog kazališta, koje u ovom gradu postoji još od 1612. godine“, poručio je tom prigodom premijer Plenković.