Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Nova Gradiška i Farkaševac | 16. 4. 2019.

Od posljednje sjednice Savjeta ugovoreno je još 1,23 milijardi kuna

Po svršetku 8. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem premijer Plenković prisustvovao je puštanju u promet dionice Vrbovec 2-Farkaševac na brzoj cesti DC12

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u današnjoj raspravi, predsjednik Vlade naglasio je da je od posljednje sjednice Savjeta u Pakracu ugovoreno dodatnih milijardu i 230 milijuna kuna.

"Od predviđenih sredstava koja su financijskoj omotnici 2014.-2020. danas smo na 52 posto ugovorenih, a na 18.7 posto isplaćenih sredstava, što je više od 3,5 milijarde kuna za projekte u pet slavonskih županija", pojasnio je Plenković.

Ocijenio je da to vrlo jasno pokazuje koliko je ovaj Projekt bio nužan razvoju Slavonije. Kazao je i da je on uključiv jer na sjednici savjeta sudjeluju župani, čelnici razvojnih agencija, predstavnici sveučilišta, saborski zastupnici iz četvrte i pete izborne jedinice, kao i svi ministri čiji su projekti u provedbi.

"Na taj način osiguravamo vidljivost, kontinuitet i fokus. To je najbitnije i to je ono što smo obećali prije dvije i pol godine", dodao je.

Predsjednik Vlade naglasio je da je nakon Savjeta potpisano 18 projekata vrijednih 422 milijuna kuna, ocijenivši da je riječ o dodatnoj vrijednosti današnjeg boravka u Brodsko-posavskoj županiji.

Podsjetio je na i današnju prezentaciju Svjetske banke koja temeljem dogovora s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prati provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Plenković smatra da je uloga Svjetske banke korisna jer može, kao netko tko prati situaciju s distance, pomoći da se sagledaju efekti nacionalnih reformi za Slavoniju, daljnje privlačenje investicija i stvaranje preduvjeta za rast i zapošljavanje u ovom dijelu Hrvatske.

Naglasio je i da je ministar Goran Marić predstavio čak 98 ugovora koje je potpisao u pet slavonskih županija u protekle dvije godine, vrijednih 300 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade dotakao se i intervencijskih planova, rekavši da ih je sedam te su još dva u planu za Županju i Pakrac. "Oni će omogućiti razvoj onim krajevima gdje je nužna nacionalna intervencija na primjereniji način nego što to radimo s redovitim sredstvima", pojasnio je.

Premijer je istaknuo je da će se nastaviti Vladin angažman za Slavoniju i najavio da će se iduća sjednica Savjeta održati u Orahovici.

Savjet kao platforma za bolje upravljanje i koordinaciju aktivnosti

Preporuke Svjetske banke, čiji su predstavnici sudjelovali na sjednici, predsjednik Vlade ocijenio je vrlo korisnima.

"Važno je da ono što smo sada napravili ima svoju svrhovitost i konkretne kasnije rezultate", kazao je premijer, podsjetivši da se smisao apsorpcije europskih sredstava ogleda se u tomu je li nastala neka gospodarska korist, jesu li se otvorila radna mjesta, ostvaruju li ljudi lakše svoje ciljeve u općinama i gradovima u kojima žive zbog tih projekata.

"A mislim da je upravo ovaj Savjet prilika da sve te aktivnosti budu bolje upravljane i bolje koordinirane", dodao je.

Više je novca priteklo u državni proračun nego što je uplaćeno u europski

Predsjednik Vlade odbacio je navode da Hrvatska zaostaje u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije podsjetivši kako je više sredstava isplaćeno u državni proračun, nego što je uplaćeno u europski što znači da je Hrvatska neto korisnik s 14,4 milijarde kuna.

U zadnja tri mjeseca Vlada je usvojila novu klasifikaciju statističkih regija u Hrvatskoj koja je svrhovitija za panonski dio zemlje, a karta regionalnih i gospodarskih potpora tako je postala puno bolja za povlačenje investicija. Premijer je podsjetio i da je Hrvatska izašla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, vraćen je investicijski rejting i povećana apsorpcija europskih sredstava s 9 na 66 posto ugovorenih, a do kraja godine očekuje se 85 posto.

"To ide dobrim tempom, u dobrom, logičnom i racionalnom smjeru što je naš cilj", zaključio je Plenković.

Hrvatska je solidarna s francuskim narodom

Predsjednik Vlade ponovno je izrazio veliko žaljenje zbog požara u kojem je stradala katedrala Notre Dame, simbol kršćanstva cijele Europe, nazvavši to tragedijom civilizacijskih razmjera.

"Hrvatska je solidarna s francuskim narodom, zato razmatramo kako možemo poslati poruku potpore i pridonijeti obnovi katedrale", rekao je premijer Plenković izrazivši uvjerenje kako će se mnogi željeti uključiti u obnovu.

Bilogorsko-podravski ipsilon

Nakon sudjelovanja na Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem u Novoj Gradiški, predsjednik Vlade prisustvovao je prezentaciji završetka radova na dionici Čvor Vrbovec 2 – Čvor Farkaševac dužine 10,6 km na brzoj cesti DC12 povodom puštanja u promet tog dijela ceste.

Tim povodom sastao se s načelnikom općine Farkaševac Draženom Draganićem i članovima Općinskog vijeća.