Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 4. 2019.

Posjet kineskog premijera snažna je poruka suradnje Hrvatskoj

Premijer Plenković izjavio je da mu je drago što prvi put u povijesti odnosa dviju zemalja kineski premijer dolaziu bilateralni posjet Hrvatskoj, a nakon toga i na važan sastanak Kine i 16 država srednje i istočne Europe

"Više sam puta kazao kako je ova strukturirana suradnja koju Kina razvija sa zemljama srednje i istočne Europe, izvrsna prigoda za sve zemlje, pa naravno i za Hrvatsku, da se učini napor kako bi se ojačali bilateralni odnosi", kazao je predsjednik Vlade, koji važnom porukom o razvoju odnosa smatra to što je Hrvatska u dvije i pol godine njegova mandata nakon tri takva skupa uspjela zadobiti domaćinstvo predstojećeg sastanka.

Razmjena 10 sporazuma o suradnji

"Mi ćemo sutra, nakon sastanka u Vladi biti u prilici razmijeniti čak šest sporazuma o suradnji i još četiri za vrijeme summita u Dubrovniku Riječ je o područjima koja se odnose na infrastrukturu, željeznice, digitalnu suradnju Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnoga društva i Huaweija, sporazumi koji se odnose na područje znanosti ,privrede, športa, gospodarstva, HBOR-a , a otvara se i godina kulture i turizma Hrvatske i Kine.

Naša ukupna razmjena je otprilike milijardu eura godišnje, naravno, omjer je u korist Kine, ali to nije neobično ni za druge zemlje", najavio je predsjednik Vlade, podsjetivši da je prošle godine zabilježeno čak 250.000 dolazaka kineskih turista u Hrvatsku te da je Hrvatska turistička zajednica, prilikom njegovoga posjeta Kini, otvorila ured u Šangaju, uz već postojeći ured Hrvatske gospodarske komore.

"Želimo unaprijediti cjelovite odnose. U smislu političkoga dijaloga, ovo će biti naš šesti susret, što je zaista visok intenzitet odnosa", poručio je.

Kazao je da kineski premijer dolazi nakon summita EU i Kine u Bruxellesu gdje su glavne teme bile trgovinski odnosi, osiguranje jednakih uvjeta i šansi za europske kompanije na kineskom tržištu i za kineske na europskom tržištu.

Gradnja Pelješkog mosta otvara vrata jačanju suradnje s Kinom

"Činjenica da kineska kompanija China Road and Bridge Corporation gradi Pelješki most, po nama je jedno od najznačajnih postignuća. Nema dileme da je nakon tog odabira, suradnja Kine i Hrvatske došla na jednu novu razinu", naglasio je predsjednik Vlade, najavivši da će s kineskim izaslanstvom posjetiti Pelješki most u četvrtak.

"To je važna poruka dinamici rada. Naravno, Hrvatska kroz taj strateški projekt prvo spaja svoj teritorij južne Hrvatske s ostatkom zemlje, a drugo ima 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz fonda Europske unije Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj, šansa za hrvatsko gospodarstvo, za sve resore, da stvorimo preduvjete za još bolju suradnju", smatra predsjednik Vlade Plenković.

Na upit o mogućem sljedećem infrastrukturnom projektu, Plenković je podsjetio da je nakon njegovog posjeta Kini, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, s izaslanstvom također posjetio Kinu.

"Cilj tog posjeta bio je vidjeti što se sve može učiniti u pogledu luka, željeznica, nizinske pruge Zagreb-Rijeka i na tom tragu će se voditi razgovori. Jedan od sporazuma se odnosi upravo na to pitanje.

Mi ćemo naravno iskoristiti prigodu da govorimo i o drugim granama industrije i o mogućnostima suradnje. Kina je ogromna zemlja s velikim gospodarskim potencijalom", istaknuo je predsjednik Vlade.

Dodao je da je Kina, u okviru politike "jedan pojas – jedan put" zainteresirana za dinamiziranje suradnje te da se i druge članice Europske unije, izvan okvira Kina+16,, dodatno angažiraju.

Hrvatska Vlada ne može utjecati na medije u Sloveniji

Upitan o optužbama za špijuniranje koje dolaze iz Slovenije, Plenković je kazao da se Vlada već očitovala o tome. Hrvatska vlada niti može niti želi utjecati na slovenske medije, poručio je.

"Arbitražni postupak je, nažalost, nepovratno kompromitiran zbog ponašanja slovenske strane", podsjetio je Plenković.

"Hrvatski sabor je, sada će biti skoro četiri godine, svoju jednoglasnu odluku donio i ona je obvezujuća i za moju Vladu kao i za ranije Vlade", dodao je.

Ponovio je da je želja Hrvatske razvijati dobre odnose sa Slovenijom, te da je to više puta predloženo i bivšem premijeru Ceraru i aktualnoj Vladi koju vodi njegov kolega Šarec.

"Želimo riješiti to pitanje. Mislimo da, uz dobru volju, uz činjenicu da se radi o dvjema susjednim zemljama, koje praktički, osim ovih rezidualnih pitanja koje se odnose na vrijeme raspada SFRJ i sa njima povezanim problemima, pravih problema nisu imale.

Naša politika je politika dijaloga", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.